Önce değişik kaynaklarda yer alan haberi görelim.
“Dünyanın en yaşlı insanı” unvanını taşıyan 118 yaşındaki Fransız rahibe Lucile Randon, yaşamını yitirdi.
Randon’ın kaldığı Fransa’nın güneyindeki Toulon kentindeki bakımevinin yetkilileri, rahibenin salı günü yatağında hayatını kaybettiğini belirtti.
Yetkililer, “Duayen hemşire Andre” olarak da anılan Rahibe Randon’un ölümünden üzüntü duyduklarını ancak kendisinin uzun zamandır ölümü arzuladığını ifade etti.
Geçen yıl 25 Nisan’dan bu yana dünyanın en yaşlı insanı unvanını elinde bulunduran Şubat 1904 doğumlu Rahibe Lucile Randon, 2021 yılının başında Covid-19 atlatmıştı.
YORUMUMUZ
Rahibe gerçekten 118 yaşında mıydı? Dünyanın en yaşlı kadını mıydı? Bunu bilmiyoruz. Ama olabilirliğini kabule hiç mi hiçbir engel yoktur.
Bu gibi haberler üzerine yorumlar yapılır. Uzun yaşamın sırları araştırılır. Alınan gıdalar ve yaşanılan iklim şartları ile bağlantılar kurulur. Soya çekimle açıklanır.
Sağlığa en uygun iklim şartlarında ve en doğal gıdaları alan nice insanlarını bazılarının örneğin otuz, bazılarının elli ve bazılarının da da yetmiş yaşlarında öldüğünü biliyoruz. Babaları ve dedelerinden daha az ve çok yaşayanlar da pek çoktur.
O halde uzun yaşamın gerçek sebebi nedir?
İnsanı dilediği zamanda, istediği coğrafi bölgede ve değişik sosyal çevrede yaratan olan Allah ona bir ömür de belirlemişti. Yani uzun yaşamın gerçek sebebi Allah’ın takdiridir
İnsan, kaderi kılınan ömrü yaşar. Savaşlar, kazalar ve hastalıklar bile ömrü eksiltemez.
Sözü bütün varlıkları yaratan, yaşatan ve öldüren Allah’ın Kur’ândaki açıklamasına bırakalım:
“O Allah ki, sizin atanız ve aslınız olan ilk insanı topraktan yarattı. Sonra topraktaki mineralleri babanızın vücudunda birçok kimyasal işlemden geçirerek sizi önce sperm denilen bir damla sudan, sonra rahimde asılı duran embriyodan yarattı. Sonra sizi sağlıklı bir bebek hâlinde annenizin karnından çıkarmaktadır. Sonra gençlik çağına ulaşmanız için sizi büyütmekte ve sonra da ihtiyarlamanız için içinizden pek çoğuna uzun bir ömür bahşetmektedir.
Kimileriniz bu ihtiyarlık çağına ulaşmadan önce küçük yaşta vefat ettirilir, kimileriniz de belirli bir süreye ulaşmanız ve aklınızı kullanıp düşünmeniz için uzun süre yaşatılırsınız.” (Mümin 60/67)