islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,1868
EURO
37,1092
ALTIN
2.979,69
BIST
9.002,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Salı Hafif Yağmurlu
20°C

15 Mayıs Nakba: Büyük Felaketin 76. Yıldönümü

15 Mayıs Nakba: Büyük Felaketin 76. Yıldönümü
17 Mayıs 2024 12:10
A+
A-

15 Mayıs Nakba: Büyük Felaketin 76. Yıldönümü

Nakba Nedir?

Filistinliler, 15 Mayıs 1948’i “en-Nakba” olarak adlandırır. Bu gün, Filistin halkının topraklarından zorla çıkarıldığı bir felaketin başlangıcıdır. 500’den fazla köy Siyonist İsrail tarafından yok edildi. Binlerce Filistinli öldürüldü veya yerinden edildi. Sağ kalanlar komşu Arap ülkelerine sığınmak zorunda kaldı.

İsrail’in İşgal Politikaları

İsrail’in 20. yüzyılın başlarından itibaren Filistin’deki ihlalleri artarak devam etti. 14 Mayıs 1948’de İsrail devletinin kuruluşunu ilan etmesi, bu süreci daha da şiddetlendirdi. Toprak gaspları, ev yıkımları ve zorla göçler, Filistinlilerin günlük yaşamlarının bir parçası haline geldi. Uluslararası toplumun tepkileri ise genellikle hep yetersiz kaldı.

Eski İsrail Askerlerinin İtirafları

1948 Nakba sırasında İsrail askerleri tarafından gerçekleştirilen katliamlar, yıllar sonra eski askerlerin itiraflarıyla gün yüzüne çıktı. Ezra Yachin gibi eski İsrail askerleri, Filistinlilere karşı uygulanan şiddeti ve katliamları detaylarıyla anlattı. “250 kurşunlu makineli tüfeğim vardı. Sıktım ve herkesi öldürdüm,” diyen Yachin, bu dönemde yaşanan dehşeti gözler önüne seriyor.

Filistinli Mültecilerin Durumu

Nakba, 800.000 Filistinlinin zorla yerinden edilmesiyle sonuçlandı. Bugün, yaklaşık 6 milyon Filistinli mülteci olarak yaşamaktadır. İsrail’in işgal ettiği evlerine geri dönme haklarını savunan bu insanlar, yıllardır uluslararası toplumun dikkatini çekmeye çalışmaktadır. Mülteci kamplarında zor şartlar altında yaşamlarını sürdürmektedirler.

Nakba’nın Anılması

15 Mayıs, her yıl Filistinliler ve destekçileri tarafından “Nakba Günü” olarak anılır. İsrail işgali ve katliamlarının unutulmaması için çeşitli gösteriler ve protestolar düzenlenir. Bu gün, Filistin halkının direnişine destek vermek ve haklarını savunmak amacıyla dünya genelinde milyonlarca insan bir araya gelir. Nakba’nın 76. yıldönümünde, Filistin halkına verilen destek ise, hala cılız ve etkisizdir.

HABER YORUM

14 Mayıs 1948 İsrail devleti (Pardon) İsrail terör örgütü kuruluyor ve hemen ertesi gün 15 mayıs günü İsrail terör olaylarına başlıyor. Bugünkü katliamı gördüğümüzde, meramımızı anlatabilmek adına, bu zulüm 1948 yılında başladı ve günümüze kadar geldi diyoruz…

Filistin topraklarında yaşayan Filistinlilerle, tarihe mâl olmuş  kardeşlik bağlarımızın olduğunu tekrar edelim. Filistinliler, Çanakkale savaşında bizimle omuz omuza çarpışan ve şehit düşen kardeşlerimizdir.

1916 Yılına kadar Filistin Topraklarının bizim olduğunu ve İngiliz oyunlarıyla elimizden alındığını ve Yahudilere peşkeş çekildiğini de tekrar edelim…

Hem de bu gerçekleri, “Ama (!) onlarda topraklarını sattı” diyen andavalların kafasına vura vura tekrar edelim…

1948 Yılından itibaren Filistinli kardeşlerimizin maruz kaldığı zulmü,  İsrail teröristleri itiraf  ediyor..

Son cümle:

Filistinliler şu anda, tüm İslam aleminin izzet ve şerefini temsil ettiği gibi onu canları pahasına da koruyorlar…

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.