islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4868
EURO
36,2376
ALTIN
2.961,79
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Çin Yatırım Deyip Sömürge Kuruyor!

Çin Yatırım Deyip Sömürge Kuruyor!
28 Kasım 2021 15:32
A+
A-

Pekin yönetiminin borçlandırma stratejisi ile Afrika’yı sömürme örneğine bir yenisi daha eklenmiş oldu. Çin, borcunu ödeyemeyen Uganda’nın Entebbe Havalimanı’na el koydu.

HAVALİMANINA EL KONULDU

Uganda, 2015 tarihinde Çin’den 207 milyon dolar kredi almış, fakat bu borcu ödeyememişti. Çinli Exim Bank, borcu tekrar müzakere etmeyi reddederken havalimanına el konulması kararı alındı. Entebbe Havaalanı, Uganda’nın dünyaya açılan tek kapısı. Böylelikle, Çin’in Afrika’da bir limanı daha oldu.

Uganda’nın dünyaya açılan tek kapısı konumunda yer alan söz konusu havalimanı için genişletme projesi uygulamaya karar verilmişti. Pistlerin yenilenmesi, terminal binasının modernizasyonu, yeni bir kargo operasyon merkezi ve otopark, bu projenin ana unsurları olarak öne çıkıyordu.

Entebbe Havalimanı’nın kapasitesini artırmak için gereken finansman konusunda 2015 tarihinde Çin ile temasa geçilirken, 200 milyon dolarlık kredinin kullandırılmasına karar verilmişti.

ÇİN’İN BORÇ DİPLOMASİ

Afrika’da ve dünyada artmakta olan Çin etkisinden rahatsız olan taraf ülkeler, Çin’in aşırı borçlandırma ve borç diplomasisi aracılığı ile ekonomi kartını emperyalist niyetlerle son derece önemli bir araç olarak kullandığını, nihayetinde borç batağına saplanan ülkelerin kaynaklarını ve stratejik önemi haiz değerlerini sömüreceğini ileri sürüyorlar.

AFRİKA’YA VERİLEN BORÇLAR LÜTUF MU, LANET Mİ?

Pekin’in uyguladığı borç diplomasisi sonucunda ortaya çıkan ekonomik ve siyasi egemenlik sorunları, 21. yüzyılın başlangıcından itibaren Çin ile yakın ekonomik ilişkiler kuran, bu ülkeden büyük miktarda kredi ve hibe alan Afrikalı ulusları da tehdit ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.