Milyonlarca kiracı ve ev sahibini etkileyen çok önemli bir karar alındı. Kira artışından sonra, yeni kurallar bir yıl boyunca sadece yüzde 25’lik kira artışına izin verdi. Ancak %25 sınırına uymayanlar için geri dönüş yolu var. 2021 Yargıtay kararına istinaden Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne öğretim üyesi doçent atamaları yapıldı. Dr Umut Yeniocak, emsalin kiracılardan yana olduğunu söyledi.
Umut Yeniocak, habere konu olan Yargıtay kararının, kiracının tacir olduğu bir işyerinin kirası ile ilgili olduğunu, kiracının davaya devam etme hakkı varken kirayı ödediğini açıkladı. Yüzde değişimlerin endeksin 12 aylık ortalamasına göre kullanılması kuralının imzalanan diğer kira sözleşmelerinin yenilenmesinde de geçerli olacağı ve kanunun yayımı tarihinden itibaren derhal yürürlüğe girmesi gerektiği açıklandı. tüketici fiyat endeksinin 12 aylık ortalamasına göre kira değişim oranının esas alındığına hükmederek, davacının talep ettiği iddianın hesaplanmasında herhangi bir hata bulmadı. Kira, kiraya göre belirlenir.
Yeniocak, her ne kadar Yargıtay Başkanlığı yaptığı açıklamada bu kararın yüzde 25’lik artış kuralıyla bağlantısı olmadığını belirtmiş olsa da hukuksal açıdan bağlantının kolaylıkla kurulabileceğine işaret etti. Yeniocak’a göre, bahsi geçen kararında Yargıtay; 2019’da getirilen TÜFE sınırlamasının, mevcut sözleşmelere de derhal uygulanması gerektiğini ve kiracının, bu artış oranını aşan miktardaki kira ödemelerinin iadesini talep edebileceğini söylüyor. Yeniocak, bu yönüyle kararın, yüzde 25’lik artış sınırlaması bakımından da emsal teşkil edebileceğinin altını çizdi.
‘FAZLA KİRA BEDELİNİN İADESİ TALEP EDİLEBİLİR’
Yeniocak, “Bu kararın özünde yatan sebep, kanunun emredici kuralına aykırı şekilde yapılan kira artış anlaşmasının Yargıtay tarafından geçerli olarak kabul edilmemesidir” dedi. Yeniocak, “Yüzde 25’lik artış sınırlamasının kiracı ile yapılan anlaşma sonucunda aşılması hâlinde, yapılan bu anlaşma da pekâlâ kamu düzenini ilgilendiren emredici bir kurala aykırılık sebebiyle geçersizdir (kesin hükümsüzdür)” diye konuştu. Yeniocak, böylece geçersiz bir anlaşmaya dayalı olarak verilen fazla kira bedelinin iadesinin talep edilebileceğini söyledi.
Bazı hallerde ise, geçersizliği (kesin hükümsüzlüğü) ileri sürmenin hakkın kötüye kullanılması anlamına gelebileceğini de kaydeden Yeniocak bu durumda, somut uyuşmazlığın koşullarına göre bu tespiti hâkimin yapabileceğini belirtti. Yeniocak, “Ancak özellikle konut kiracıları bakımından koruma amacıyla getirilmiş bir artış sınırlamasının uygulamasında kiracının fazladan ödediği paranın iadesini talep etmesi hakkın kötüye kullanılması olarak değerlendirilemez. Aksi hâlde, artış sınırlamalarının anlamı kalmaz” değerlendirmesini yaptı.