Uluslararası Para Fonu Direktörü Kristalina Georgieva, Pazartesi günü Reuters ile yaptığı bir röportajda, hükümetlerin maliye politikalarının para politikasındaki sıkılaştırmayla uyumlu olması halinde küresel durgunluğun önlenebileceğini, ancak ülkelerin resesyona gireceğini öne sürdü.
Georgieva, para politikasındaki sıkılaşmanın ışığında maliye politikalarının aynı kalamayacağını, çünkü yüksek yaşam maliyeti krizinin toplum katmanlarını şiddetle vurduğunu da sözlerine ekledi ve şöyle konuştu: “Merkez bankalarının kararlı hareket etmesine ihtiyacımız var, neden? Çünkü enflasyon çok yüksek, büyümeye zarar veriyor ve yoksullara çok zarar veriyor Enflasyon yoksullardan alınan bir vergidir”.
Georgieva, enerji fiyatlarını düşürerek ve emtia sübvansiyonları sağlayarak ayrım gözetmeksizin herkesi destekleyen mali politikaların para politikasının amaçlarına aykırı olduğunu belirtti.
Georgieva, Suudi başkenti Riyad’da gıda güvenliği konulu bir konferansa katıldıktan sonra şunları söyledi: “Frene basan bir para politikanısı ve hızı artırma yönünde baskı yapan bir maliye politikası var”.
Tunus ve Mısır ile Anlaşmalar
Uluslararası Para Fonu Cuma günü, üçüncü dünya ülkelerinin Rusya savaşının neden olduğu gıda kıtlığı ve artan maliyetlerle başa çıkmasına yardımcı olmak için mevcut acil durum finansman araçlarının bir parçası olarak borçlanma için yeni bir pencereyi onayladı.
Georgieva, çoğu Afrika’da olmak üzere 10 ila 20 ülkenin bu pencerede büyük olasılıkla yardım talep edeceğini ve finansman için uygun olacaklarıını söyledi.
Mısır ve Tunus ile uzmanlar düzeyinde anlaşmaların imzalanmasının “çok yakında” gerçekleşeceğine işaret etti.
Georgieva, fonun iki ülke ile ileri düzey görüşmelerde bulunduğunu ve iki hükümetin kamu maliyesi üzerinde büyük baskı oluşturan ekonomik krizlerden muzdarip olduğunu da sözlerine ekledi.
Çeviri: Tuğba Hamarat