islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5197
EURO
36,1843
ALTIN
2.962,97
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

ÇİN’DE KADINLARIN DURUMU

ÇİN’DE KADINLARIN DURUMU
20 Aralık 2022 16:45
A+
A-

Çin’de İslam – 20

Mao bir zamanlar “Gökyüzünün yarısını kadınlar kaldırır.” demesine rağmen, son ekonomik reformların Çin’deki birçok kadın ve kızın yaşamı üzerinde feci olmasa da olumsuz etkileri oldu. Özellikle kırsal alanlarda, 1980’lerin sonlarından bu yana kadınların statüsü geriledi. Devletin sosyal refah yardımlarının ve garantilerinin yavaş yavaş ortadan kaldırılması, piyasaya dayalı bir ekonomiye artan bağımlılık ve Çin’in bir ailede yalnızca bir çocuk politikasının devam eden uygulaması, kadınların statüsünü sarsmakla sonuçlandı. Kadın ticareti ülkenin hemen her bölgesinde ciddi bir sorun haline geldi.

Kadınların Karşılaştıkları Zorluklar

Her yıl milyonlarca kadın fabrikada iş bulmak için kırsal alanlardan kıyı kentlere göç ediyor. Ailelerinden ve destek aldıkları çevrelerinden uzakta, giderek sayıları artan bu kadınlar ya kandırılmaya ya da fahişeliğe zorlanmaya karşı savunmasız durumda ya da ciddi kadın kıtlığı olan bölgelerdeki erkeklere eş olarak satılıyor.

Kadın eksikliğinin nedenlerinden biri, 1979’da tek çocuk politikasının uygulanmasından bu yana öldürülen veya aldırılan sayısız kız çocuğudur. Kırsal kesimde yaşayan çiftler, yaşlandıklarında tamamen oğullarının desteğine muhtaç olduklarından, birçok aile tek çocuklarının erkek olması konusunda ısrarcı. Çin’de 2015 senesine kadar 40 ila 60 milyon kadın eksiği olacağı ve bunun sonucunda asla eş bulamayacak eşit sayıda genç erkek olacağı tahmin ediliyor. Çin tarihi boyunca imparatorlar, çok sayıda bekar erkeğe sahip olmanın neden olduğu ciddi toplumsal huzursuzluğun farkındaydı. Çincede “çıplak dal” olarak bilinen bu kişiler, asla meyve vermeyecek dallara benzedikleri için aşırı şiddet ve suça neden olmaktan sorumlu tutuldular. Bugün Çin’de kadın kıtlığı, zorla kadın ticaretine ek olarak fuhuşta büyük bir artışa neden oldu.

İntihar Oranları

Bugün Çin’de kadınların karşılaştığı aşırı zorlukların diğer kanıtları, özellikle kırsal alanlarda kadın intiharlarındaki artışta görülebilir. Çin artık dünyada erkeklerden daha fazla kadının kendini öldürdüğü çok az ülkeden biri.

İslam’ın Zorlukları Hafifletici Rolü

Çin’in kırsal kesimlerindeki Müslüman kadınlar aynı zorlukların çoğuyla karşılaşsa da bazı açılardan dinleri onları diğerlerinin karşılaşabileceği en kötü tehlikelerden korumuştur. Başlangıç olarak, Çinli Müslümanlar kız çocuklarını öldürmezler. Bazı araştırmacılar bunun, çoğu bölgede yaşayan azınlıklar için aile planlaması yasalarının daha az katı uygulanmasından kaynaklandığını iddia etseler de daha olası açıklama, kız çocuklarının öldürülmesinin cahiliye dönemiyle son derece olumsuz bağlantısıdır. İslamiyet öncesi dönemde yaşayan bedevilerin belirleyici özelliklerinden biri, kız bebeklerini çölde gömerek öldürme uygulamalarıydı. Kıyamet gününün en dramatik tasvirlerinden biri 81. surede yer alır ve bütün o kız bebekleri kasteder:

1.) Güneş katlanıp dürüldüğünde,

2.) Yıldızlar (kararıp) döküldüğünde,

3.) Dağlar (sallanıp) yürütüldüğünde,

4.) Gebe develer salıverildiğinde,

5.) Vahşî hayvanlar toplanıp bir araya getirildiğinde,

6.) Denizler kaynatıldığında,

7.) Ruhlar (bedenlerle) birleştirildiğinde,

8.) Diri diri toprağa gömülen kıza, sorulduğunda,

9.) “Hangi günah sebebiyle öldürüldü?diye.

10.) (Amellerin yazılı olduğu) defterler açıldığında,

11.) Gökyüzü sıyrılıp alındığında,

12.) Cehennem tutuşturulduğunda,

13.) Ve cennet yaklaştırıldığında,

14.) Kişi neler getirdiğini öğrenmiş olacaktır. (Tekvir, 1-14)

Sonuç olarak, Müslüman topluluklar, Han Çinli topluluklarının yaşadığı ciddi kadın kıtlığını çekmiyor. Fuhuş, Çin’in çoğu bölgesinde yaygın olmakla birlikte, Müslüman topluluklarda nispeten nadirdir.

Ayrıca, Müslüman kadınların iş aramak için uzak şehirlere seyahat etme ihtimalleri daha düşük olduğundan, kaçırılma, insan ticaretine maruz kalma veya fuhşa zorlanma konusunda daha az tehlikededirler. Son olarak, Çin’in bazı bölgelerinde Müslümanlar kızlarıyla özel bir gurur duyarlar ve onların Han Çinlileri karşısında kendilerini tanımlama yollarından biri de onların kendilerini kadınlara saygı duyan bir topluluk olarak görmeleridir. Han Çinlileri ise “zhong nan, qing nu” yani erkeklere değer veren ve kadınları küçümseyen bir tavırla karakterize edilir.

Çeviren: Zehra Kaya

Kaynak: Islam in China, Jacqueline Armijo; Asian Islam in the 21st Century kitabındaki bir makaleden hazırlanmıştır.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.