islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5197
EURO
36,1843
ALTIN
2.962,97
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

Irak’ta Antibiyotik Direncinde Büyük Bir Artış Görüldü

Irak’ta Antibiyotik Direncinde Büyük Bir Artış Görüldü
23 Şubat 2023 09:00
A+
A-

British Medical Journal’da yayınlanan yeni bir çalışma, Irak’ta yıllarca süren savaş ve çatışmaların antibiyotik direncinde aşırı bir artışa yol açtığı sonucuna vararak, bunun Arap bölgesinden dünyanın geri kalanına yayılması konusunda uyarıda bulundu.

Araştırmacılar, Irak’ta antibiyotik direncindeki artışın nedeninin, kötü bir sağlık altyapısı, ilaç kıtlığı, sınırlı kaynaklar, yüksek düzeyde ağır metal kirliliği ve kötü sanitasyondan kaynaklanabileceğini açıkladı.

Araştırmacılara göre patlayıcılar büyük miktarda kurşun ve cıva içerdiğinden, silahlarda kullanılan ağır metaller hala çevrede bulunmaktadır. Irak, 1980’lerden bu yana, belirli antibiyotik direnci kalıplarına sahip patojenlerin ortaya çıkması ve yayılmasıyla aynı zamana denk gelen bir dizi çatışmaya tanık oldu. Bu, antibiyotik direncinde düşüşe neden oldu.

Onlarca yıldır araştırmacılar, antibiyotik direncinin gereksiz aşırı kullanımdan kaynaklandığına inanıyorlardı, ancak yeni araştırmalar, antibiyotiğe dirençli bakteri veya mikropların gelişimine katkıda bulunabilecek birçok başka faktör olduğunu gösteriyor.

Bu etkenler arasında ağır metallerle kontaminasyon veya sağlık sektöründe yaygın olarak kullanılan kuaterner amonyum bileşikleri içeren dezenfektanların kullanımı yer almakta olup, birçok bakteri türünün ağır metal toksisitesiyle mücadele için direnç geliştirdiği kanıtlanmıştır.

Araştırmacılar milyonlarca gereksiz ölümü önlemek istiyorsa, silahlı çatışmanın antimikrobiyal direncin yükselişi üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkisini anlamanın acil bir ihtiyaç olduğunu söylüyor ve antimikrobiyal direnç ile çatışma arasındaki bağları anlamanın önemini vurguluyor.

Çeviri: Tuğba Hamarat

Kaynak: www. asharq.com

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.