islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4791
EURO
36,2113
ALTIN
2.961,67
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Akaryakıt Krizi Suriyelilerin Acılarını Derinleştiriyor

Akaryakıt Krizi Suriyelilerin Acılarını Derinleştiriyor
16 Mart 2023 09:00
A+
A-

Bugün Suriye hükümetinin kontrolündeki topraklarda üretilen akar yakıt miktarı, ülkenin günde 50 bin varile ihtiyaç duyduğu bir dönemde 18 bin varili geçmiyor ve bu da hükümeti, petrol ve akar yakıt ithal etmek veya getirmek için alternatif yollar aramaya zorluyor.

2013’te Suriye topraklarındaki çatışmaların şiddetlenmesi ve Fırat’ın doğusunda petrol yatakları açısından zengin bölgelerin Washington’un desteğiyle Kürt güçlerinin kontrolüne geçmesiyle devletin petrol gelirlerinin yüzde 90’ı buradan çıktı. Fırat Nehri’nin batısındaki kırsal kesimde sadece birkaç saha hükümet kontrolü altında kaldı.

Bu kriz o zamandan beri kademeli olarak arttı ve 2019’da ABD tarafından Şam hükümetiyle çoğu ilişkiyi yasaklayan ve suç sayan yeni yaptırımları uygulamasıyla şiddetlendi.

2020’de Corona pandemisinin başlaması, ardından 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ve nihayet yıkıcı depremin gelmesiyle durum daha da kötüleşti, ülkede kalan benzin istasyonlarını, elektrik şebekelerini ve harap olmuş altyapıyı yok etti.

Petrol türevlerinin kaybı esas olarak elektrik sektörünü etkiledi, çünkü Suriye’deki güç trafoları her ikisi de yalnızca sınırlı miktarlarda bulunan gaz veya yakıtla çalışıyor ve hükümeti sert bir karne sistemi uygulamaya, bazen 20 saate varan kesintiler uygulamaya zorluyor. Çoğu zaman günde sadece iki saat elektrik bağlantısı sağlanabiliyor.

Halk çoğu zaman soğukla mücadele ediyor. Klimaları çalıştırmak için elektrik, sobalara koymak için mazot yok.

Daha şanslı ve mali açıdan güçlü evlerde, aydınlatma için mumlar, eski fenerler kullanılıyor. Odun ateşinde yemek pişirme gibi geleneksel pişirme yöntemlerine başvuruluyor.

Halihazırda devlet kontrolünde olan petrol sahaları, gerçek ihtiyacın %10’undan fazlasını karşılamıyor. Ülke yakıt temini konusunda büyük ölçüde Rusya, Cezayir, Irak ve Şam’a dost bazı ülkelerden gelen sınırlı yardıma güveniyor, ancak bu yardımlar da yeterli olmuyor.

Çeviri: Tuğba Hamarat

Kaynak: www.asharq.com

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.