Şanı yüce olan Allah malların sahibidir. O bize mallar üzerinde tasarruf etme hakkını vermiştir. Bu hakkı verdiği için bize çalışıp kazanma görevini de yüklemiştir.
Rabbimizin yarattığı nimetlerden yararlanmak, nefsimizin ve ailemizin ihtiyaçlarını karşılamak ve de toplumumuzun sosyal yardım bekleyen kesimine yardım ulaştırabilmek için, kazanmakla yükümlüyüz.
“Ben kazanmayacağım, kazanma atılımında bulunmayacağım” deme hakkımız yoktur. Evet, yaratılan bunca nimetlerden en ziyade yararlanma hakkı biz müminlerindir. Çünkü biz Rabbimizin varlığı, yaratıcılığı ve malikliğine iman etmiş olan insanlarız.
a.) Aziz Peygamberimiz “İnsanlara yük olmayınız.” buyurarak bize , insanlara “ yük olmama” görevini yüklemiştir.
b.) Nisa sûresinin 34. ayetinde Rabbimiz, biz erkek Müslümanları “Ailemizin ihtiyaçlarını karşılamakla” yükümlü kılmıştır.
Kadınlar gerektiğinde kocalarının bu görevlerini yapabilmeleri için onlara yardımcı olma amacıyla elbette çalışabilirler.
c.) Dinimiz bizleri toplumumuzun sosyal yardım bekleyen acizleri, işsizleri, dulları, yetimleri için de kazanmaya yönlendirmektedir.
Yüce Rabbimiz Müminûn sûresinin ilk ayetlerinde; Firdevs Cennetlerine girecek müminlerin vasıflarını beyan ederken 4. âyette şöyle buyurur:
“Onlar zekât verici güce ulaşabilmek için çalışırlar.”
Bu arada Kur’ân’da yer alan bütün “zekât veriniz ve infak ediniz” şeklindeki emirler de çalışıp kazanarak verme anlamını da içerdiğini de dile getirmiş olalım.
Bu sebeple aziz kardeşlerim; hiçbir mümin; ben ihtiyacımı karşıladım, ailemin gereksinimlerini sağladım diyerek çalışmasını noktalayamaz. Yaşadığı toplumdan sorumludur. O da toplumunda sosyal ve ekonomik görevler üstlenmek konumundadır.
Evet, kazanmalı ama daha çok kazanabilmek, daha fazla sosyal yardımlarda bulunabilmek için de işlerimizi artırmalıyız.
Bütün mesele haramlara bulaşmamaktır; faiz, rüşvet, karaborsa, hırsızlık, yolsuzluk ve içki – kumar – fuhuş işlemeciliği gibi haramlara bulaşmamaktır. Bu gibi haramlara bulaşmak insanların fakirleşmesine yol açmaktır. Onlara zulmetmek olduğu için de Cehennem azabına sebeptir.
Haramlara bulaşılmadıkça kazanmada bir sınır yoktur. Çokça kazanıp bolca yardım etmelidir. Bu da Cennete yoldur.