islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4916
EURO
36,2572
ALTIN
2.963,26
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

SUDAN’DA HASTANELER ÇALIŞMAYI DURDURDU

SUDAN’DA HASTANELER ÇALIŞMAYI DURDURDU
12 Mayıs 2023 09:00
A+
A-

Cumhuriyet Sarayı’nın yakınında ve ordu karargahının merkezinde yer alan Hartum Eğitim Hastanesi’nde hemşire olan Ebu Bekir, “Sağlık personelinin tamamı zincirlendi ve biz dışarı çıkıp görevimizi yapamıyoruz. İşe giderseniz tehlikedesiniz” diyor.

Ebu Bekir, çatışmanın ilk günlerinde hastanenin bombalanmasının ardından diğer sağlık personeli ve hastalarla birlikte hastaneden kaçtı.

Ebu Bekir hastaneden çıkarken yaşanan durumu da şu şekilde tasvir etti:

Ebu Bekir, çatışmalar başladığında hastanedeydi ve sonrasında da kendisinin, uzun süredir burada kalan hastalarla birkaç gün boyunca mahsur kalmış halde bulunduğunu aktardı.

Ebu Bekir, “Oradan yalnızca Allah’ın korumasıyla ayrıldık. Burada güvenli hiçbir geçiş yoktu. Tüm sağlık personeli bombardıman altında dışarı çıktı. Bir keskin nişancı dört kurşunla beni hedef aldı ve bu kurşunların hepsi de başımın yanından geçti.”

Ancak en zor görev hastaları tahliye etmekti. İlk başta durumu kritik olmayan bazı hastalar taburcu edildi ve solunum cihazına bağlı hastalar özel bir şekilde nakledildi.

Ebu Bekir, “Hemşireler, hastaları ve tedavi gördükleri tıbbi ekipmanı yakındaki Hartum Hastanesine nakletmek için hepsi birbiriyle yardımlaştı.”

Böylece çatışmanın başlangıcından bu yana Sudan’daki birçok hastane çalışmayı durdurdu ve bazılarına erişim potansiyel olarak ölümcül bir risk haline geldi.

Sudan Tabipler Birliği Hazırlık Komitesi’ne göre, başkentte ve çatışmaların olduğu bölgelerdeki hastanelerin yaklaşık yüzde 70’i, bombalamanın yol açtığı hasar veya bunlara erişimin imkansızlığı nedeniyle hizmet dışı kaldı.

Ama o hastanelere gitmeyi göze almak bazıları için tek seçenekti.

Diğer yandan Hastanelerden birinde doktorluk yapan Doktor Esma ve meslektaşları, idari nedenlerle aylarca çalışmayan Hartum’un güneyindeki Türk Hastanesini işletmeye aldı.

Birkaç gün sonra sağlık personeli içindeki gönüllü sayısı 25’e ulaştı ancak hasta sayısı bu sayının kapasitesinin çok üzerinde kaldı.

https://www.bbc.com/arabic/middleeast-65474156

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.