islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5077
EURO
36,4331
ALTIN
2.962,75
BIST
9.144,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

KUTUPLARDA VE ALPLER’DE BULUNAN BAKTERİLER ATIK SORUNUNU ÇÖZEBİLİR Mİ?

KUTUPLARDA VE ALPLER’DE BULUNAN BAKTERİLER ATIK SORUNUNU ÇÖZEBİLİR Mİ?
13 Mayıs 2023 09:00
A+
A-

Alpler ve Kuzey Kutbu’nda, düşük sıcaklıklarda plastiği yiyip bitirebilen mikroplar bulundu. Bu, çöplüklerde biriken ve okyanusları tıkayan plastik atıkların yok edilmesiyle ilgili büyük bir sorunun çözümü olabilir.

30 santigrat derecenin üzerindeki sıcaklıklarda plastiği parçalayabilen bakteriler daha önce zaten biliniyordu. Ancak bunları endüstride kullanmak için çok fazla enerjiye ihtiyaç var, bu da maliyetli ve atmosfere sera gazı salımına yol açıyor.

Şimdi ise İsviçre Federal Enstitüsü WSL’den bilim adamları, plastiği 15 santigrat derecede parçalayabilen ve geri dönüşüm için devrim niteliğinde bir çözüm olabilecek mikroorganizmaları keşfettiler.

Çalışmalarının sonuçları Frontiers in Microbiology bilimsel dergisinde yayınlandı.

Biyolog Joel Rüthi ve meslektaşları, Grönland, Svalbard takımadaları ve İsviçre Alpler’inde bir yıldır ya yer yüzeyinde ya da toprakta bulunan plastik parçalarını gözlemlediler.

Bilim adamları bir yıl boyunca bu plastikten 19 bakteri ve 15 mantar olmak üzere 34 çeşit mikrop örneği topladılar.

Daha sonra bu mikropları 15 derecede bir laboratuvara yerleştirdiler ve çeşitli plastik türlerini bozup bozamayacaklarını görmek için deney yapmadan önce suşların büyümesine izin verdiler.

Bu deneyde, yüzeyinde 126 günlük büyümeden sonra bile mikropların hiçbiri polietileni etkileyemedi.

Profesör Joel Rüthi, incelenen organizmaların çoğunun mevcut plastik türlerinden en az biri üzerinde bile yok edici bir etkiye sahip olmasına şaşırdığını söyledi.

Bilim adamları ayrıca, polietilen dışında test edilen tüm plastik türlerinde etkili olduğu kanıtlanan en etkili iki mikrop türünü belirlediler. Bu mikroorganizmaların her ikisi de henüz bilimsel olarak tanımlanmamış olan neodevriesia ve lachnellula cinslerinden mantardır.

Çalışmanın araştırmacılarının açıkladığı gibi, mikroplar yapı olarak bazı bitki hücrelerine benzer oldukları için polimerleri parçalayabilirler.

Bilim adamları mikropları yalnızca bir sıcaklıkta test ettiler ve bunları pratikte kullanmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladılar, bu da mikrop çeşitliliğini ve çöpün ayrışması için en iyi sıcaklığı ortaya çıkaracak.

Çeviri: Zehra Kaplan

Kaynak: https://www.bbc.com/russian/news-65547465

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.