19 Mayıs tarihli Hürriyet Kelebek’te önemli bir konuya değinilmiş, gerçekten faydalı bilgiler aktarılmıştır.
Atılan başlık ve haberin özeti şöyle:
{ Umumi tuvaletler mikrop saçıyor! Peki gerçekten ne kadar tehlikeli? Cevap: Sandığınızdan çok daha fazla…
Umumi tuvaletlerin mikrop yuvası olduğunu hemen hepimiz tahmin ediyoruz. Peki bu mikropların ne kadar fazla ve riskli olabileceği konusunda herhangi bir fikriniz var mı? Umumi tuvaletlerden bulaşma riski olan tüm hastalıklar… }
Biz, pisliği biriktirmeksizin gideren geleneksel helaların umumi tuvaletlerden daha sağlık olduğunu biliyorduk.
Çocukluktan itibaren alıştırılan geleneksel tuvaletlerde bir yere oturulmadığı için kaslar gelişiyor ve kuvvetleniyor. Çevre ile temas da azalıyor.
Umumi tuvaletlerin sağlıklı olmadığını biliyorduk ama mikrop yuvası olabileceklerini de düşünemiyorduk. Uzmanların bilimsel izahlarından öğrendiğimize göre meğer sakıncaları pek fazla imiş.
Bize göre asıl büyük sakıncaya da değinilmemiş. O da evdeki tuvaletlerin bazılarında ve umumi tuvaletlerin bir kısmında su ile temizlik yapılamayışıdır.
Evet suyun olmadığı yerde yalnız kağıt kullanılabilir ama kâğıt suyun sağlayacağı faydaları sağlayamaz. Önce kâğıt sonra da su kullanılabilirse de kâğıt israfına gerek de yoktur.
Su olan yerde su tercih edilmelidir.
Peygamberimiz, Yüce Kitabımız Kur’ân’ın Tevbe suresinin 108. ayetinde temizliğe özen gösterdikleri için övülen kişilerin su ile temizlik yapanlar olduğunu açıklamaktadır. Bu ayette şöyle buyrulmaktadır:
“…Aranızda arınıp tertemiz olmak için can atan adamlar vardır. Hiç şüphesiz Allah itina ile temizlik yapan kimseleri pek sever.”