islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5261
EURO
36,1556
ALTIN
2.963,72
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

PEYGAMBERİMİZİN VEDA HACCI YOLCULUĞUNDAN HATIRALAR II

PEYGAMBERİMİZİN VEDA HACCI YOLCULUĞUNDAN HATIRALAR II
18 Haziran 2023 09:00
A+
A-

V – Hz. Peygamberin Devesinin Kaybolması

Yolculuk sırasında Allah’ın Resûlü’nün ve Hz.Ebu Bekir’in eşyası aynı devenin üzerindeydi. Arc denilen yerdeki konaklama sırasında Hz. Ebu Bekir, hizmetçisi ile beraber onun güttüğü bu eşya yüklü deveyi bekler.

Bu sırada hizmetçi gelir ve bir önceki gece deveyi kaybettiğini söyler. Hz. Ebu Bekir de bir tek deveyi nasıl kaybedersin, diyerek onu hafifçe yermeye ve sarsmaya başlar. Durumu izleyen Hz. Peygamberimiz tebessüm buyurarak şöyle söylemekten kendini alamaz:

-Bakınız hele şu ihramlı kişinin yaptığına![25]

Peygamberimizin eşyası ve yiyeceklerini taşıyan devenin kaybolduğunu öğrenen Müslümanlar, gerekli yiyecek yardımını yaparlar. Ancak kısa bir süre sonra kaybolan deve bulunur.

VI – Arc’dan Sonra Lahy-i Cemel Denilen Bölgede Konaklandı

Mekke’ye nazaran Medine’ye daha yakın olan bu yerde baş ağrısı sebebiyle Peygamberimiz ihramlı iken başının ortasından hacamat oldu/kan aldırdı. [26]

V – Hac Yapan Peygamberlerin Anılması

Vedâ Haccı için Mekke’ye gidiliyor ve Mekke ve Medîne arasında bir vâdiden geçiliyorken Allah’ın Resûlü hangi vâdiden geçildiğini sorar. Ezrak vâdisi cevabını alınca da şöyle buyurur:

-Ben Mûsa Peygamberi, iki parmağını kulaklarına koyup Telbiye duâsını yüksek sesle okuyarak Allah’a yakarış halinde bu vâdiden geçtiğini görür gibiyim.

Allah’ın Resulü efendimiz, Usfan vâdisinden geçilirken Hud ve Salih Peygamberleri de anar. Onları, Telbiye ile coşku içinde bu vâdiden geçerken izler gibi olduğunu söyler. Böylece sahâbilerini, tarihin bağrında, anılan Peygamberlerle kucaklaştırır.[27]

VIII – Hz. Âişe’nin Âdet Görmesi

Mekke sınırı olan Serif mıntıkasını geldiklerinde umreye niyetlenmiş olan Hz. Âişe âdet görür.

Âdet halinin namaza mâni olduğu gibi Umre ve Hacc’a da engel olacağını sanan Hz.Âişe ağlamaya başlar. Bu durumu izleyen Allah’ın Rasûlü Peygamberimiz ona şöyle buyurur:

Ağlama. Ay hali, Allah’ın Âdemoğlunun kızları için düzenlediği bir hâldir. Tavâf dışında Hacıların yapmakla yükümlü olduğu bütün hac görevlerini yap. Temizlendiğinde de Kâbe’yi tavâf edersin.[28]

Hz. Peygamber daha sonra ona, ihramdan çıkmamasını ve umre için yaptığı niyetini hacca dönüştürmesini emretti.

Hz.Âişe’nin yaşadığı bu olay bize, Peygamberimizin diliyle âdetli kadınların ihram’a girebileceklerini ve ihramlı iken âdet görmelerinin ihramlılığı engellemeyeceğini açıklamaktadır.      

IX – Peygamber Nasıl Sevilir?

Allah’ın Resûlü bir konaklama sırasında abdest almaya başlar. Sahâbileri de çevresini sararlar. Abdest azalarından dökülen suyu alıp bereketlenmek için kendi vücutlarına sürerler. Onlara sorar:

-Niçin böyle yapıyorsunuz?

Onlar da: 

-Allah’ı ve O’nun Peygamber’ini sevmiş olmak için, derler.

Aldığı bu cevap üzerine Hz. Peygamber şu açıklamayı yapar:

-Allah’ı ve Peygamberini sevmek veya Allah veya Peygamberi tarafından sevilmek isteyen kişi:

Konuştuğu zaman dosdoğru konuşsun. Kendisine sır, vazîfe veya eşya gibi bir emanet bırakıldığı zaman emanetini korusun ve sâhibine versin. Bir de çevresindeki komşuları; dostları ve arkadaşlarına gücü ölçüsünde ikramda bulunsun. [29]

[25] Tirmizî Hac 83; Müslim Hac 409

 [26] Nesâî Menasikiel-hacâmatü lil-Muhrimi 5/132; et-Tac 2/117; Elmalılı Hak Dini…2/456

[27] İbn Mace Hn.2891;Buharî Hac 30

[28] Nesâi Menasik78,Hn.2817

[29] Mişkâtül-Mesâbîh Hn.4990; M. Zevâid 4/145

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.