islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4916
EURO
36,2572
ALTIN
2.963,26
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

TEFSİRDEN ÖRNEKLER

TEFSİRDEN ÖRNEKLER
10 Temmuz 2023 09:30
A+
A-

GİRİŞ

Kur’an-ı Kerim’i başından itibaren ele alıp tefsir etmeye çalışıyorum. Bazen ara surelerden ve bu surelerin ayetlerinden örnekler veriyorum. Bu yazımızda Bakara Suresinin 21. ayetinden 25. Ayetine kadar olan ayetleri ele alıp açıklamaya çalışacağım. Bu ayetlerde çeşitli mesajlar verilmektedir. Bu ayetlerin metin ve meallerine yer verdikten sonra, kısaca anlamları üzerinde duracağız:

AYETLERİN METİN VE MEALLERİ

يَا أَيُّهَا النَّاسُ اعْبُدُواْ رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ وَالَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ {21} الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الأَرْضَ فِرَاشاً وَالسَّمَاء بِنَاء وَأَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجَ بِهِ مِنَ الثَّمَرَاتِ رِزْقاً لَّكُمْ فَلاَ تَجْعَلُواْ لِلّهِ أَندَاداً وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ {22} وَإِن كُنتُمْ فِي رَيْبٍ مِّمَّا نَزَّلْنَا عَلَى عَبْدِنَا فَأْتُواْ بِسُورَةٍ مِّن مِّثْلِهِ وَادْعُواْ شُهَدَاءكُم مِّن دُونِ اللّهِ إِنْ كُنْتُمْ صَادِقِينَ {23} فَإِن لَّمْ تَفْعَلُواْ وَلَن تَفْعَلُواْ فَاتَّقُواْ النَّارَ الَّتِي وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ أُعِدَّتْ لِلْكَافِرِينَ {24} وَبَشِّرِ الَّذِين آمَنُواْ وَعَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الأَنْهَارُ كُلَّمَا رُزِقُواْ مِنْهَا مِن ثَمَرَةٍ رِّزْقاً قَالُواْ هَـذَا الَّذِي رُزِقْنَا مِن قَبْلُ وَأُتُواْ بِهِ مُتَشَابِهاً وَلَهُمْ فِيهَا أَزْوَاجٌ مُّطَهَّرَةٌ وَهُمْ فِيهَا خَالِدُونَ {25}

 21 – Ey insanlar, sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize ibadet ediniz ki sakınasınız.

22 – O, sizin için yeryüzünü bir döşek, gökyüzünü bir bina kılan ve gökten yağmur indirerek onunla sizin için ürünlerden rızık çıkarandır. Öyleyse sizler de bile bile Allah’a eşler koşmayınız.

23 – Eğer kulumuza indirdiğimizden/Kur’an’dan şüphe içinde iseniz, bu durumda, siz de onun benzeri bir sure getiriniz. Allah’tan başka şahitlerinizi[1] de çağırın; Eğer doğru sözlü iseniz.

24 – Yok eğer yapamazsanız ki kesin olarak yapamayacaksınız. O halde kâfirler için hazırlanmış ve yakıtı insanlar ile taşlar olan ateşten sakının.

25 – İman edip yararlı işleri yapanları müjdele. Muhakkak ki onlar için altlarından ırmaklar akan cennetler vardır. Kendilerine rızık olarak cennetlerin meyvelerinden her yedirildiğinde, “Bu, daha önce bize rızık olarak verilendir” diyecekler. Bu, onlara, dünyadakine benzer olarak verilecektir. Orada, onlar için tertemiz eşler vardır ve onlar orada süresiz kalacaklardır.

ALLAH’A İBADET EDİN

Bu ayetlerde “Ey insanlar, sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize ibadet ediniz ki sakınasınız” diye mesaj verilmektedir. Ona göre Allah’ın, herkesin, hatta her şeyin yaratıcısı olduğunu unutmamak gerekir. Bu inanca sahip olan insanların, Yüce Yaratıcıya karşı olan kulluk/ibadet görevlerini yerine getirmeleri gerekmektedir. Allah, her şeyin yaratıcısıdır. Ona inanan her insanın, insan olarak kendini tanıması, acizliğini idrak etmesi ve Allah’a karşı olan ibadet vazifelerini bilinçli bir şekilde ifa etmeleri icap eder. Dikkat edilirse burada “Ey insanlar!” diye bütün insanlara hitap edilmekte her şeyden önce insan olma bilincinde olmanın gerektiği vurgulanmaktadır.

ALLAH MEYDAN OKUYOR

Bu ayetlerde, bile bile inkâra gitmemenin, Allah’a ortak koşmamanın, Ona karşı olan kulluk görevlerimizi yerine getirmenin gerektiği haber verildikten sonra, Yüce Allah inanmayanlara karşı bir türlü meydan okumakta ve Kur’an’a inanmayanların onun bir benzerini ortaya koymalarını istemektedir. O günden bu güne hiç kimse bu meydan okumaya cevap verememiştir. Buna rağmen inkârda ısrar edenlerin cehennemde cezalandırılacakları haber verilmektedir. Ardından, inanan insanların ahiret hayatında ödüllendirilecekleri nimetlerden haber verilmektedir. Dünya hayatında inançlı, ahlaklı, dürüst ve temiz yaşayan insanlar, bu dünyada toplumsal uzlaşı ve barış içerisinde mutlu bir şekilde yaşayacakları gibi, ahiret hayatında da cennet nimetlerinin içerisinde olacaklardır.

CENNET NİMETLERİ

Yüce Allah, burada anlamı üzerinde durduğumuz 25. ayette, “İman edip yararlı işleri yapanları müjdele. Muhakkak ki onlar için altlarından ırmaklar akan cennetler vardır. Kendilerine rızık olarak cennetlerin meyvelerinden her yedirildiğinde, “Bu, daha önce bize rızık olarak verilendir” diyecekler. Bu, onlara, dünyadakine benzer olarak verilecektir. Orada, onlar için tertemiz eşler vardır ve onlar orada süresiz kalacaklardır” diye hitap etmektedir.

Burada önce, samimi bir şekilde inanan ve ona göre dürüst yaşayan insanlar, cennet nimetleriyle müjdelenmektedir. Orada verilecek nimetler, dünya hayatındaki nimetlerle vasıflandırılmaktadır. Kadın veya erkek, cenneti hak eden her kişi orada mutluluğun en iyisini süresiz bir şekilde ebediyen yaşayacaktır.

SONUÇ

Yüce Allah bizlere iki cihan saadeti için Kur’an-ı Kerim’i göndermiştir. İnsanların temiz bir inançla hareket etmeleri, Allah’ın yüceliğini kabul ederek ona karşı olan kulluk görevlerini yerine getirmeleri gerekmektedir. Yüce Allah, inanmayanlara meydan okuyarak Kur’an’ın bir benzerini ortaya koymalarını istemektedir.  Her şeye rağmen inkârda ısrar edenler, bunun karşılığı olarak azap görecekler. İnanarak dürüst yaşayanlar ise, hem dünya hem de ahiret hayatında en güzel mutluluğa kavuşacaklardır.

Herkese selam, saygı ve hürmetler.

Anahtar Kelimeler: Allah, Kur’an, insan, cennet, cehennem.

 

[1] Güvendiğiniz yardımcılarınızı.

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar