islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5192
EURO
36,1876
ALTIN
2.964,12
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

Avrupa’dan Gelen Manevi Danışmanlık ve Rehberlik -1-

Avrupa’dan Gelen Manevi Danışmanlık ve Rehberlik -1-
20 Temmuz 2023 09:59
A+
A-

Tüm ülkeyi derinden etkileyen deprem zamanı, ismini daha çok sosyal medya aracılığıyla duyduğumuz Manevi Danışmanlık ve Rehberlik (MDR) uygulamasının ilk yardım durumundaki konumundan bahsetmiştik. Ama şimdi gelin bakalım MDR uygulaması nerede doğmuş ve bize nasıl ulaşmıştır? Hangi alanlarda hizmet vermektedir?

MDR, yurt dışı menşeili ve kaynağını büyük oranda dinden ve maddi olmayan şeylerden alan bir yardım şekli olarak özetlenebilir. Amerika’da ve Avrupa’da-özellikle Almanya’da- oldukça yaygın olarak kiliseye bağlı bir şekilde gerçekleştirilen bir hizmettir. Özellikle kliniklerde psikiyatristlerle beraber Manevi Danışmanlar da bulunmaktadır. Ayrıca danışanın hakları da kilise tarafından korunmaktadır. Danışma sürecinin gizliliği ise Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR)’den daha geniş bir şekilde koruma altında alınmıştır.

MDR’nin Türkiye’ye gelme sürecinde bazı denemeler yapılmıştır. Ancak yapılan denemelerde danışmanlık hizmetinin danışmanlıktan ziyade irşad ve tebliğ faaliyeti olarak sergilenmesi başarısız olmasına sebep olmuştur. Şu an günümüzde 2014’den bu yana daha doğru ve yaygın bir şekilde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın; Sağlık, Adalet, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlıkları ile iş birliği içerisinde yürüttüğü MDR, daha profesyonel bir süreç olarak tekrardan faaliyet göstermeye başlamıştır.

MDR, sadece kriz anlarında yapılan bir yardım olmaktan ziyade kişilerin yaşam yolculuklarında manevi doyumlarını sağlamalarına yardımcı olacak yollar sunma ve kişinin ruhunun doyumunu sağlamasında danışana yardım etme sürecidir. Bu yardım sürecinde farklı yöntem ve teknikler kullanılır. Danışan kişinin problemi, bireysel özellikleri, dine ve maneviyata ne kadar açık olduğu vb. durumlar neticesinde farklı yaklaşımlar sergilenebilir. Manevi danışmanlığın nasıl yapıldığı, psikolojik danışmanlıktan farklılıklarının neler olduğu, sınırlarının ve sınırlılıklarının ne olduğu, bu faaliyetin ne şekilde gerçekleşmesi gerektiği, neden manevi danışmanlığa ihtiyaç duyduğumuz ve bu danışmanlık için nereye gidilebileceği, danışmanlığın ücretli mi yoksa devlet tarafından mı karşılandığı gibi konulara ayrıntılı olarak başka bir yazıda değineceğim.

Şimdi gelelim bu yardımın nerede ve kimlere yapıldığına. MDR; hastanelerde, Çocuk Evi, Çocuk Evleri Sitesi ve Çocuk Destek Merkezlerinde, Huzurevi, Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerinde, bağımlılıkla mücadele veren kurumlarda, ceza infaz kurumlarında, gençlerin kaldığı Kredi ve Yurtlar Kurumunda(KYK), Aile ve Dini Rehberlik Merkezlerinde ve Kadın Konuk Evlerinde yapılan bir faaliyettir. Günümüzde özellikle hastanelerde ve ceza infaz kurumlarında daha yaygın olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle hastanelerin palyatif ve yataklı hastaların olduğu bölümde sunulan bir hizmettir. Danışmanların hastaları günlük, haftalık ziyaretleriyle tedavi sürecine eşlik etmesi şeklinde gerçekleşir. Kişilerin hastalıklarını kabullenmesi ve hastalığa adaptasyonu, tedavi sürecindeki yaşadığı bazı anlam arayışları vs. danışmanın yardımcı olduğu noktalardır. MDR, sadece hastaların değil, hasta yakınlarının ve hastane çalışanlarının da faydalandığı bir danışmanlıktır. Hastaneler için daha ayrıntıya girmek yazının çerçevesini fazla genişleteceği için bir başka alan olan ceza infaz kurumlarından bahsedelim. MDR önceleri, cezaevlerine giden din görevlileri bulunuyordu. Ancak danışmanlık gibi değildi. Şuan ise bazı eksiklerinin hala bulunmasının yanında mahkumların dini sorularına-özellikle kader, günah, cennet ve cehennem konularındaki- cevaplar verilmesi, suçluluk, pişmanlık ve günah psikolojisi ile başa çıkmalarına destek olunması, orada bulundukları süreçte yaşadıkları sıkıntılı süreçleri paylaşması ve mahkumların sorunlarına beraber çözüm aranması, orada olan mahkumların geçirdiği vakti çeşitlendirmek ve daha iyi değerlendirmek adına da yapılan bir faaliyet olmaktadır. Büyük oranda ortak yaşanmışlık ve suçun bulunması, şartların sınırlı olması grup danışmanlığının daha çok yapılmasına neden olmaktadır.

Bugün MDR’nin kaynağına ve 2 alanda nasıl hizmet verdiğine kısaca değinmiş olduk. Manevi danışmanlığı tanıtmak adına “MDR Dosyası” serisi oluşturarak yazıların devam etmesini planlıyorum. Bu alanı tanıtmak ve duyurmak, belki de hissettiğimiz ve adını koyamadığımız içimizdeki eksiklik için bir kapı bulmamıza ve birilerini yönlendirmemize vesile olacaktır. Burada kalın beraber tanıyalım.

Çok değerlisiniz, sevgiyle kalın.

 

Anahtar Kelimeler

Manevi Danışmanlık ve Rehberlik, Manevi Destek, Hastanelerde Manevi Danışmanlık ve Rehberlik, Ceza İnfaz Kurumlarında Manevi Danışmanlık ve Rehberlik

 

 

ETİKETLER: Manşet