Başıboş sokak köpeği sorunu için İstanbul Valiliği harekete geçti. Valilik 39 ilçe kaymakamlığına talimat gönderdi. İstanbul Valisi Davut Gül, köpek bakımevi olmayan belediyelerin bakımevlerini aktif hale getirmeleri, bakımevi olan belediyelerin de eksiklerini tamamlayarak sokak köpeklerini toplamaları yönünde talimat verdi.
İstanbul Valiliği, başıboş sokak köpeği sorununa karşı önlem alıyor. Son dönemlerde megakentte yaşanan başıboş köpeklerin yaralanmalara ve hatta ölümlere neden olması üzerine İstanbul Valiliği, 39 ilçe kaymakamlığına talimat verdi.
Türkiye genelinde sayıları 10 milyonu aşan sokak köpekleri, özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde büyük bir soruna dönüşmüş durumda. Bu konudaki ciddiyetin farkında olan İstanbul Valiliği, harekete geçerek çözüm için adımlar atıyor.
“KISIRLAŞTIRIN, AŞILAYIN, REHABİLİTE EDİN”
Belediyelerin de uyarıldığı yazılı bildiride, sokak hayvanlarına yönelik rehabilitasyon işlemlerinin yerel yönetimlerin yetki ve sorumlulukları arasında olduğu hatırlatıldı. Hayvanları Koruma Kanunu ve Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’nin hatırlatıldığı talimatta, “Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur.
Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır” denildi.
BAKIMEVLERİNDEKİ ŞARTLAR İYİLEŞTİRİLECEK
Belediyelerin barınak hizmetlerine dair ise “Bakımevi olmayan belediyelerin ivedilikle gerekli işlemleri başlatarak bakımevlerini aktif hale getirmeleri, bakımevi olan belediyelerin de Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği kapsamında 23. ve 24. maddedeki eksiklikleri tamamlayarak bakımevlerindeki fiziksel şartların iyileştirilmesi ve kısırlaştırma çalışmalarını yoğunlaştırmaları” talimatı verildi.
KÖPEĞE BAĞLI HASTALIKLAR 8-10 KAT ARTTI
Çevredeki kuruyan köpek dışkısındaki parazitler, rüzgarın esmesi ve solunum yolu aracılığıyla akciğerlere yerleşebilir.
Hidatik kist, patlaması ve karın boşluğuna yayılması halinde ölümcül hale gelebilir. Hidatik kist, ameliyatla alınmasına rağmen tekrar tekrar nüksedebilir….Sokak köpekleri acilen toplanıp itlaf edilmeli…İNSAN sağlığı çok büyük tehlike altında…