islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4852
EURO
36,4080
ALTIN
2.960,47
BIST
9.359,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

İSLÂM’IN KAYNAŞTIRICI ÖĞRETİLERİNİ UNUTMAKTIR III

İSLÂM’IN KAYNAŞTIRICI ÖĞRETİLERİNİ UNUTMAKTIR III
6 Ağustos 2023 10:00
A+
A-

Yalnızlaşmamızın Üçüncü Ana Sebebi de Bizi İnsanlara Yaklaştıracak Erdemli İşleri Unutmak; Terk Etmektir.

Sevgili kardeşlerim! Bir üçüncü sebep de bizi insanlara, insanları bize yaklaştıracak ve kaynaşmamızı sağlayacak olan erdemli işleri unutmaktır, onlardan yoksunluktur. Oysaki Allah-u Zülcelal bizim bizi yalnızlıktan kurtaracak ve insanlarla kaynaştıracak insanlık değerlerini hem varlığımıza kodlamış, hem de gönderdiği İslâm dini ile görev haline getirmiş ve de Cennet’le de mükâfatlandırmıştır.

Fıtratımızla çatışarak, çelişerek Rabbimizin bu vadideki emirlerini ve Peygamberimizin öğütlerini dışlarsak elbette insanlardan koparız insanlar da bizden koparlar. Sonra da insanların arasında yaşarken yapayalnız kalırız. Gel de bu yalnızlığın çaresini bul bakalım. İnsan sadece madde değil ki. Organların problemleri çözümlenebilir ama ruhunuzun kanayan yaraları nasıl tedavi edilecek?

ÇARE HUZUR EVİ DEĞİL HUZURLU EVDİR

İnsanları huzur evine bırakmakla mı…? Yaşlılarımızı, bizim hayatımız için hayatlarını feda eden insanları evlerimizde huzurlu kılmak varken çareyi huzur evlerinde arıyoruz öyle mi? Ne ekersek aziz kardeşlerim onu biçeriz.

Sevgili kardeşlerim! İslâm’ın bize emrettiği ve öğütlediği sözler davranışlar ve işler bizi insanlarla kaynaştırıp yalnızlıktan beri kılacak amellerdir.

Onlar insanla uyum sağlayan, insanın içini ısıtan, insanı sever ve sevilir kılan, erdemli yaşatan, bedene ve ruha şifa kılan, dünyayı mutlu, ahireti mesut edecek olan amellerdir… Örneklendireceğim.

Altını binlerce kez çizmek istediğim nokta şudur; sayacağımız erdemli eylemler yalnızca Müslümanlara değil inancını ne olursa olsun, -zalimleşmediği sürece- bütün insanlara karşı yapılması gerekenlerdir. Geçtik bütün insanları bütün canlılara karşı yapılması gerekenlerdir. Bu erdemli işlerin bazıları şunlardır:

1- Allah’ı isimleri ve yasaları ile çokça anmak,

2- Akrabaya, komşulara, yoksullara ve arkadaşlara ihsan edici olmak,

İnsan ürperiyor kardeşlerim…

Akraba hukuku ne kadar yücedir İslâm’da. Komşuluk hakkı ne kadar büyüktür. Gayr-ı müslim akraba ve komşunun da hakları vardır. Bir diğer anlatımla Müslümanın Müslüman kardeşliği, akrabalık ve komşuluk hakları varken Materyalistin, Yahudi’nin, Hristiyan’ın da komşuluk hakkı var. Yapabildiğimiz tüm iyilikleri yapacağız. İlgisiz kalmak yok. Akrabamızın fertleri de, komşularımız da bizim için bir Cennet yoludur. Arkadaşlarımız da öyle… Kur’an ana baba akraba ve komşular yanısıra “Arkadaşlarınıza da ihsan edin.” buyuruyor. (Nisa 4/36)

Ne demek ihsan? Allah görüyor gibi ilişkiye girin. Karşılıksız verin, onlara yaptıklarınızı güzel yapın.

3- Nefsin için istediğini diğer insanlar için istemek,

4- Hediyeleşmek,

5- Herkese selam vermek (herkesle barış içinde olmak),

6- Her can taşıyana merhamet etmek,

7- Kibirle değil, tevazu ile hareket etmek,

8- Güleç yüz, tatlı dili olmak,

9- Büyüklerimizi, ilim adamlarımızı ve özellikle de hastaları ziyaret,

Peygamberimizin ifadesiyle hasta ziyareti Cennet yolculuğudur, Cehennemden uzaklaşmaktır. Hasta ziyaretini ahlakı haline getiren kişi büyük bir ahiret yatırımı yapmış olur.

10- Ekonomik, siyasi ve kültürel alanda hak çizgiler üzerinde yardımlaşmak,

11- Namaz kılmak ve özellikle de Cemaat namazlarına katılmak

CEMAATLE NAMAZ KILMAK

Biliyorsunuz, Beş vakit, Cuma, Bayram ve Cenaze namazları cemaatle kılınır.

Sevgili kardeşlerim! iç yalnızlığından kurtulabilmek için namaz başvuru kaynağımız dır. Namaz Allah’ı anmaktır. Aciz olan insanın kudreti sınırsız olan Rabbi ile irtibatıdır. Namaz güç kaynağıdır. Namaza ihlas ile yönelirsek, iç huzurunu buluruz. Ama bu namazı bir de cemaatle kılmak var. Yalnızlıktan kurtulmanın bire bir yoludur. Biliyorsunuz 5 vakit cemaat namazı için farz diyenler, vacip diyenler, sünnet alimlerimiz var, çok önemli bir görevimizdir. Aziz Peygamberimizin döneminde çocuklarını emzirmekte olan kadınlar dahi 5 vakit cemaat namazına katılıyordu. Cuma, bayram ve cenaze namazlarına da iştirak ediyorlardı.

Sevgili kardeşlerim! Cemaat namazlarını bilinçle katılabilsek yalnızlıktan büyük ölçüde kurtulacağız. Çünkü zenginimiz fakirimiz, âlimimiz cahilimiz, yöneticimiz yönetilenimiz, gencimiz yaşlımız cemaat namazında olacak. İstediğimiz meşrebde insanı bulmak mümkün. Günümüzde bile bazı insanlar evlerinde yalnızlıktan bunalımlar geçirirken cemaat namazına katılan müminler cemaat namazlarına katılarak, namaz öncesi ve namaz sonrasında sohbetler ederek yalnızlıktan korunabiliyorlar. Cemaat namazlarını bıraktık, kadınları da cemaat namazlarından dışladık. Kadın 5 vakte gitmez, cumaya gitmez, bayrama gitmez, cenazeye gitmez, bu Müslümanlık mıdır? Hz. Peygamberin sünneti/yolu böylemi takip edilir?

12- Allah için sevmek.

YALNIZCA ALLAH İÇİN SEVMEK

Bir de sevgili kardeşlerim yalnız Allah için sevmek gerekir. Arada kan bağı olmaksızın, ticari amaç gütmeksizin, ırki tercihlere dayanmaksızın bir insanı erdemlerinden ötürü yalnızca Allah için sevmek… Bu da yalnızlıktan kurtaracak büyük bir ameldir. Allah için sevmek, Allah için nefret etmek, amellerin en büyüğüdür. Peygamberimiz şöyle buyurur:

“Kıyamet gününde Peygamberlerin ve şehitlerin bile, sahip olacakları nimetlere gıpta edeceği güzel kullar olacak. Sordular

Ya Resulellah, bunlar kimlerdir? Bunlar, aralarında bir kan bağı olmaksızın, bir çıkar ilişkisi bulunmaksızın, ırki bir yakınlıktan kaynaklanmaksızın birbirlerini sırf Allah için sevenlerdir. Onlar yüzleri pırıl pırıl olacak ve nurdan makamlara kurulacaklardır. Onlara korku yok, onlar hüzün de duymayacaklardır. Onlar hiçbir gözün görmediği, hiçbir kulağın işitmediği nimetler içinde yaşayacaklar…”

GÖREVLERİMİZ BÜTÜN İNSANLARA YÖNELİKTİR

Sevgili kardeşlerim! Bu saydığımız erdemli ameller sadece Müslümanlara yönelik değil inancı ne olursa olsun bütün insanlaradır. Çünkü insan Rabbini tanımasa da, Rabbine isyankâr olsa da yaradılışı itibariyle büyüktür. Biz iyiliklere layık olmayanlara dahi Yaratandan ötürü ilgi göstermeliyiz. Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de Mümtahine Suresinin 8.ayetinde şöyle buyurur:

“Allah sizi Müslüman olduğunuz için Müslümanca yaşamaktan alıkoymayan ve sizi yurdunuzdan çıkarmaya yeltenmeyen insanlara iyilikler yapmaktan onlara hukuki ve sosyal adalet göstermekten men etmez. Hiç şüphesiz Allah hukuki ve sosyal adalet gösterenleri sever.”

Burada bir noktaya daha dikkatinizi çekeyim. Bu saydığımız, bizi yalnızlıktan kurtaracak ve ebedi Cennetlere erdirecek ameller için çokça bilgi gerekmez. Ne filanca hoca kadar İslâm’ı bilmeniz gerekir, ne de falanca gibi zengin olmanız. Bunları insan doğası kendiliğinden kavrıyor. Bunlardan herhangi birini yaptığımız zaman içimizde zaten bir sıcaklık beliriyor, ışık saçılıyor.

Deneyin, mesela bir hastayı ziyaret edin, bir insana tebessüm edin. Tatlı dille bir çift söz söyleyin ama bunları yalnızca Allah için yapın ve bakın içinizde güller açacak. Bunlar insanı besleyen, ruhu aydınlatan, ölümün karanlık yüzüne ışık tutan amellerdir. Hem dünyada istikrar buluruz, hem iş huzuruna ereriz, hem de yalnızlıktan kurtuluruz, üstelik âhiretin ebedi mükâfatlarına ereriz.

ÖZETLERSEK

Sevgili kardeşlerim! dünya hayatınızı mutlu kılmak istiyor musunuz? Ahiret haytanızı mesut etmek istiyor musunuz? Yaradan’ı unutmamaya çalışın. Yakın çevrenizi oluşturan aile ve akraba fertlerine terk etmeyin. Sizi insanlarla kaynaştıracak amellere yönelin.  Örneklendirdiğimiz bu amellerin bilimsel bir maliyeti yok, onlar parasal bir harcamayı da gerektirmiyor.

ALİ RIZA DEMİRCAN

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.