islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4795
EURO
36,4287
ALTIN
2.955,56
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Türkiye İsrail’e Meyve ve Sebze İhracatında Zirvede 

Türkiye İsrail’e Meyve ve Sebze İhracatında Zirvede 
26 Şubat 2024 11:09
A+
A-

Türkiye İsrail’e Meyve ve Sebze İhracatında Zirvede!

İşgal rejimi İsrail’in Tarım Bakanlığı, Gazze Savaşı’nın başladığı 7 ekimden bu yana geçen sürede, siyonist rejime sebze-meyve ihracatı yapan ülkeleri sıraladı. İlk sırada Türkiye ve Ürdün yer aldı.

Gazze katliam ve açlığa direnirken, İsrail’in çelik ve meyve-sebze ihtiyacının büyük çoğunluğu Türkiye’den gidiyor.

Bakanlığın verileri, 8 Ekim 2023’ten 11 Şubat 2024’e kadar en fazla ürünü Türkiye ve Ürdün’den ihraç eden şirketlerin olduğunu ortaya koydu.

“Arabi Post” tarafından yürütülen basın araştırmasına göre Gazze savaşının başlangıcından bu yana şirketleri İsrail’e sebze ve meyve tedarik eden ülke sayısı 24. Bu şirketler aynı zamanda Mescid-i Aksa Tufanı sonrasında boşaltılan Gazze çevresindeki yerleşim birimlerinde tarım sektörünün zarar görmesi ve binlerce işçinin işsiz kalması sonrasında yaşanan tarımsal gıda güvenliği krizinin çözümüne de katkı sağladı. Ürün kıtlığından kaynaklanan yüksek fiyatların etkisinin hafifletilmesi bunların başında geliyor.

Rapora göre, Türkiye ve Ürdün’den şirketlerin İsrail’e sebze ve meyve ihracatı yaptığı, Tarım Bakanlığı’nın veri tabanında yer alan 22 ülkeden geri kalan şirketlerin ihracatına göre iki katı kadar ihracat yaptığı, iki ülke şirketlerinin ihraç ettiği ihracatın yüzdesinin ise 200 milyon liraya ulaştığı belirtildi.

8 Ekim-11 Şubat tarihleri arasında İsrail’e gelen meyve sebze ihracatının ton sayısı 119.715 ton olurken, bunun 65.410 tonu Türkiye ve Ürdün’den geldi.

Türk firmaları tek başına 39 bin 713 ton sebze ve elma ihraç ederken, Ürdünlü firmalar ise 25 bin 697 ton çeşitli sebze ihracatı gerçekleştirdi. Veriler, savaşın başlangıcından bu yana bu ürünleri en fazla ihraç eden 6 ülkenin şöyle olduğunu gösteriyor: Türkiye, Ürdün, Hollanda, İtalya, Fransa ve Çin.

Tarım Bakanlığı verilerinin analizi, Türk şirketlerinin ihracatının Ekim 2023’ten Şubat 2024’e kadar olan aylarda aylık ihracat oranında hafif bir artış kaydettiğini gösteriyor.

Türkiye’nin stratejik konumu ve tarımsal üretim kapasitesi, İsrail pazarı için vazgeçilmez bir kaynak haline geliyor. İktidar her ne kadar yaşanan bu savaşta Gazze’nin yanında olduğunu dile getirse de gerçek israil pazarına yapılan ihracat gerçek rakamları ortaya koydu. İktidar İsraille ticareti hala sürdürmektedir. Bu bağlamda vatandaşlardan tepkiler ve kınamalar bitmek bilmiyor.

MİRATHABER.COM –YOUTUBE- 

 

ETİKETLER: Manşet