islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4838
EURO
36,2362
ALTIN
2.960,88
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Ağlayan Çocuklar

Ağlayan Çocuklar
A+
A-

Ağlamak canlıya özgü duygusal bir eylem olmakla birlikte bebeklik döneminde çok daha fazlayken çocukluk ve yetişkin döneminde azalır. Ancak bazı çocukların yaşıtlarına kıyasla çok daha fazla ağladığı bir gerçektir. Alışveriş merkezlerinde, aile toplantılarında hatta yolculuk esnasında fazlaca ağlayan çocukların sesi bir çok insanın kâbusu da olabilir. Peki bebekler ve çocuklar neden ağlar?

Yeni doğan bir bebek için tek iletişim yolu ağlamaktır. Annesini yanında istediğinde, acıktığında..vs ağlamaya başlar. Kadına annelik görevini veren Yüce Yaratıcı da onu en güzel ve verimli şekilde yaratmıştır elbette ki. Bebek ağlamaya başladığı anda anne beyni de ağlama sesine karşı hormon geliştirir ve bu hormon annenin daha korumacı ve sevgi dolu bir tepki vermesini sağlar. Yani ağlama bebeğin sağlıklı büyüyebilmesi için bir gerekliliktir aslında. Bebek büyümeye ve konuşmaya başladığında ise isteklerini sözlü ifade edebileceği için ağlama eylemini azaltır. Bebeklikten çıkmasına rağmen dil gelişimini tamamlayamamış çocukların ise kendini ifade etmek için ağlamayı kullanması normaldir.

Ancak bazı ailelerde çocukların konuşmaya başlamalarına rağmen ağlamayı azaltmadıkları hatta daha da arttırdıklarına rastlanır. “Hocam bıraksam tüm gün susmaz “ cümlesi ebeveynlerimizden fazlaca duyduğumuz cümleler arasında. Ne var ki bırakılsa tüm gün susmayacak çocukların okulda hiç ağlamadıkları çoğunlukla karşılaştığımız bir durum. Neden mi?

Çünkü okul ortamında çocuklar konuşmak istedikleri zaman anlatmak istedikleri gerçekten dinleniyor. Söylemek istedikleri ve duyguları anlaşılmaya çalışıyor. Duyguları anlaşılan ve reddedilmeyen çocuk ağlama ve şiddet eğiliminde bulunmuyor. Ağlamanın tek nedeni anlaşılamamak değil elbette ki. Fazlaca esnek ailelerde yetişen çocuklar için ağlama bir problem çözme yolu olmuş. Çocuk istediğini elde etmek için ağlamaya başlıyor, çocuğunun ağlama sesine karşı (oksitosin ) hormonu artan ebeveyn bir müddet direnip yeniliyor ve çocuğun isteğini yerine getiriyor. Bu durumda çocuk ağlayarak istediğini elde edebileceğini öğreniyor ve istediği olana kadar ağlama derecesini ve süresini uzatıyor. Çocuk bu yöntemi çevresinde de uygulamaya kalkıyor. İşe yaradığını gördüğü sürece de devam ettiriyor. Hatta bazı yetişkinlerin (duygusal tepkiler hariç) ağlamayı bir çözüm yolu olarak kullanmaya devam ettiği de bir gerçektir. Ancak okul ortamında, çocuk ağlamayı bir çözüm yolu olarak kullanamıyor. Çünkü kurallar net. Ağlayıp ağlamaması esneklik oluşturmayacak. Bu yüzden anlayışlı ama kurallı ortamlarda yetişen çocuklar için ağlama bir çözüm yolu değil.

O halde görevimiz ağlayan çocuğu susturmak değil, onların doğru iletişim ile kendilerini ifade etme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak olmalıdır.

Sözü, yorumunu okurlarımıza bırakacağım bir bereketli olayın anlatımıyla bitirmek istiyorum:

Emzikli sahâbi kadınlar da sabah namazı dahil cemaat namazlarına katılıyorlardı. Bir sabah namazını Şanlı Peygamberimiz mutadı dışında çabuk kıldırdı. Sebebi sorulduğunda ise şöyle buyurdular:

Çocuk ağlamasını işitmediniz mi? Annesinin daha fazla üzülmesini istemedim.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.