İsrail’in ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde, su, gıda, ilaç ve bunun yanında temel hijyen malzemelerinin ciddi şekilde eksik olması, bölgede ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına yol açıyor. Bu durum, geniş çaplı salgın hastalıklara ve sonuç olarak büyük bir insani krize neden oluyor. 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana, Gazze’deki durum daha da vahim bir hal alıyor. Gazze’de bulaşıcı hastalıklara yakalanan kişi sayısı 740 bini geçti. Sağlık krizi, zorlu yaşam koşullarıyla mücadele eden Gazze halkı için ayrıca ek bir yük oluşturuyor. Ve uluslararası toplumun acil müdahalesini gerektiriyor.
İsrail, Gazze Şeridi’ne aylardır süren yıkıcı saldırılar düzenliyor ve abluka uyguluyor. Bu durum, Gazze’de ciddi bir insanlık dramına neden oluyor. 7 Ekim’den bu yana, bölgede kaydedilen hastalık vakası 740 binden fazla. İsrail’in 150 gündür süren saldırıları sonucunda, 13 bin 230 çocuk, 8 bin 860 kadın öldü. Bunla beraber toplamda 30 bin 410 Filistinli yaşamını yitirdi. Bu saldırılarda yaralananların sayısı ise 71 bin 700. Gazze’deki sivil altyapı büyük zarar gördü. Halk temel sağlık ve beslenme ihtiyaçlarından yoksun kaldı. Ayrıca, İsrail’in sıkı ablukası altındaki Gazze’de, su, gıda, ilaç ve hijyen malzemelerinin eksikliği nedeniyle salgın hastalıklar daha da kötüleşti. Yeryüzü Doktorları’nın bildirdiğine göre, binlerce Gazze sakini uyuz, ishal, suçiçeği, cilt hastalıkları ve bronşit gibi çeşitli hastalıklardan mustarip.
Doktorlar, bölgede en yaygın rastlanan sorunun üst solunum yolu enfeksiyonları olduğunu belirtiyor. Suyun ve hijyen malzemelerinin eksikliği, ishal ve çeşitli cilt hastalıklarının artışına neden oldu. Kaydedilen vakalar arasında 330 bin solunum yolu enfeksiyonu, 225 bin ishal, 350 kanlı ishal, 130 bin uyuz ve bit, 50 binden fazla cilt hastalığı ve 6 bin bakteriyel enfeksiyon bulunmakta. Son bir ayda, çocuklarda ishal vakaları önceki yılların rakamlarını geçti. Hepatit ve menenjit vakaları da yükselişte. Şimdiye kadar 24 vaka doğrulandı ve ölüm rapor edilmedi. Sarılık hastalığına yol açan Hepatit A’dan 1200’den fazla kişi etkilendi.
Kolera tehlikesi de kapıda. Gazze’de kontrol edilemeyen salgınlar, kolera gibi hastalıkların ortaya çıkma riskini artırıyor. İnsanların barınaklarda, okullarda ve su, gıda veya elektrik olmayan yerlerde toplanması, çevresel felaketlere yol açma riski taşımakta.
MİRATHABER.COM- YOUTUBE