Müslüman Ülkelerde Ramazan‘da Gıda İsrafı Alarm Veriyor.
Ramazan ayında Müslüman ülkelerde gıda israfı alarm verici boyutlara ulaşıyor. Yapılan araştırmalara göre, Ramazan ayında gıda israfı diğer aylara göre %25 daha fazla artıyor. Bu durum, gıda tüketim alışkanlıklarının Ramazan ayında değişmesi ve israfın artmasına sebep oluyor.
Gıda israfının en yüksek olduğu ülkeler arasında Suudi Arabistan ve Malezya öne çıkıyor. Ramazan ayında büyük miktarda gıda atığı ortaya çıkan ülkelerde, israfın önlenmesi için adımlar atılması gerekiyor. İsrafın önlenmesi için toplumun bilinçlendirilmesi ve gıda yönetimi politikalarının güçlendirilmesi önem arz ediyor.
Müslüman ülkelerdeki gıda israfının boyutu endişe verici boyutlara ulaştı. Bu ülkelerdeki gıda atıklarının toplam miktarı 2 milyar insanın beslenmesi için yeterli düzeyde. Ancak dünya genelinde yetersiz beslenen insan sayısı 1 milyarı aşarken, bu israfın ciddi bir sorun olduğu açıkça ortaya çıkıyor.
Gıda israfının sadece maddi kaynaklara değil, aynı zamanda toplumun sağlığına da zarar verdiği unutulmamalıdır. İsraf edilen gıdaların, açlıkla mücadele eden insanların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılması mümkündür. Bir başka deyişle, israf miktarı, her gün açlıkla mücadele eden 1,3 milyar insanın günlük 1,3 öğün fazladan yiyecek almasına eşdeğerdir.
Anadolu Ajansından aldığımız bu haber okuduğumda dikkatimi çekti…
Nasıl çekmesin ki? “Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz” (Araf Suresi 31) buyuran bir dinin mensupları olarak, israf konusunda dünyada zirve yapmamız, bizler için fazlasıyla haber niteliği taşıyan bir durum. Bir de bu israfın Ramazan ayında fazlalaşması ise, bütün İslam aleminin utanılacak bir durumu olsa gerekir.
Yapılan bu israf, oruç tutulurken fazlasıyla hatırlanması gereken fakir fukara, garip gurabanın hatırlanmadığını bizlere gösteriyor ki bu, bir Müslüman için içler acısı bir durumdur.
Hele ki, şu anda Gazze gündemdeyken ve orada bebek ve çocuklar İsrail’in zulmü altında açlık ve susuzluktan ölüyorken yapılacak olan her israf, ateşten kor olurda Müslümanların başına geçiverir.
Müslümanmların bu konuda nasıl olması gerektiğini, gelin rabbimizin ayeti kerimelerinden tekrar edelim:
“Onlar mallarını harcadıkları zaman israf etmezler. Cimrilik de göstermezler. İkisi arasında orta bir yol tutarlar.” (Furkan sûresi, 25/67.) buyuruyor.
“Eli boynuna bağlıymış gibi cimri olma! Elini büsbütün açıp israfa da kaçma!” (İsrâ sûresi, 17/29.)
MİRATHABER.COM