islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4780
EURO
36,4367
ALTIN
2.954,01
BIST
9.294,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

DİNİMİZDEN GÜÇ ALMAK İÇİN MECLİS CUMA GÜNÜ AÇILDI

DİNİMİZDEN GÜÇ ALMAK İÇİN MECLİS CUMA GÜNÜ AÇILDI
23 Nisan 2024 13:40
A+
A-

 Dinimizden Güç Almak İçin Meclis Cuma Günü Açıldı

Oda tv’den Feyziye Özberk’in yazdıklarına göre:

{ Meclis’in, Nisan’ın 23. Cuma günü açılmasına karar veriliyor. Çünkü işgaller, isyanlar, muhalefet nedeniyle koşullar ağır… Durum kritiktir. Dini inanışlardan güç almaya ihtiyaç var. Muhalefeti zayıflatmak isteği de bu kararda etkili olabilir. Paşa, açılış için Cuma gününün seçilmesini şöyle açıklıyor:

Vatanın bağımsızlığı, yüce hilafet ve saltanat makamının kurtarılması gibi en mühim ve hayati vazifeleri yapacak olan bu Büyük Millet Meclisi’nin açılış gününü cumaya tesadüf ettirmekle, anılan günün mübarekliğinden istifade olunacak ve açılıştan önce bütün değerli mebuslarla beraber Hacıbayramı Veli Camii Şerifi’nde cuma namazı kılınarak Kuran’ın ve namazın nurlarından da feyz alınacaktır.”

Mustafa Kemal Paşa, benzer dini törenlerin “Mukaddes ve yaralı vatanımızın her köşesinde aynı suretle” tekrarlanmasını istiyor. Paşa, milleti birleştiren ve mücadeleye katan dini olan olmayan tüm değerlere saygılıdır.

Mazhar Müfit’in Verdiği Bilgiye Göre:

Meclis’in açılışında mebus sayısı 115’tir. 50 mebus kalpaklı (Mazhar Müfit de kalpaklıdır), 41 mebus fesli ve 21 mebus sarıklıdır. Sonra gelenlerle bu sayı: 280’e çıkıyor. Zabıtlara göre toplam mebus sayısı 338’dir.

Halil İnalcık’ın Belirttiğine Göre:

23 Nisan 1920 tarihinde açılan BMM’yi oluşturan 390 üyeden: 233’ü asker ve memur; 47’si din adamı; kalanlar çiftçi, tüccar ve aşiret reisidir. İstanbul’dan ve diğer bölgelerden gelen mebusların işgal ve ulaşım zorlukları nedeniyle Ankara’ya ulaşmaları gecikiyor.

Mazhar Müfit, Birinci Meclis’e ilişkin çok haklı bir değerlendirme yapıyor:

“Bir ihtilal meclisi olan bu Birinci Meclis’in azalarının hizmetleri ihtilal tarihimizin en şanlı sayfalarını teşkil eder.”}

İKİNCİ MECLİŞLE İŞLER DEĞİŞTİ

Vatan kurtarılırken Birinci Meclis’le  şöyle veya böyle ittifaklar devam ediyor.  İkinci meclis ile birlikte iç ve dış etkiler devreye girince İslam’a ve tarihimize  karşı yol açılıyor ve Batı kökenli yasalar ve  devrimler sökün ediyor. Despotizm dönemi başlıyor.

İşin Özü: Bu güne kadar olduğu gibi şahısları putlaştırma veya suçlama yoluna gitmeyelim. Liyakatini yitirdiği için Allah Osmanlı’ya verdiği  Devlet nimetini geri  aldı ve milletimiz müstahak olduğu düzenle buluştu.

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM