islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5361
EURO
36,1688
ALTIN
2.964,33
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Kırım Kongo Hastalığı İçin Çorum Hitit Üniversitesinden Uyarı Geldi

Kırım Kongo Hastalığı İçin Çorum Hitit Üniversitesinden Uyarı Geldi
3 Mayıs 2024 11:00
A+
A-

Kırım Kongo Hastalığı İçin Çorum Hitit Üniversitesinden Uyarı geldi

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi: Gripten Ayırt Edici Belirtiler ve Önlemler

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin (KKKA) Çorum’da artış göstermesiyle birlikte, Çorum Hitit Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nurcan Baykam, KKKA’nın gribe benzer belirtilerle başladığını ve bu nedenle ciddiye alınması gerektiğini vurguladı. Hastalığın kene ısırması veya temasıyla bulaştığını belirten Baykam, özellikle hayvancılıkla uğraşanların dikkatli olması gerektiğini ifade etti. KKKA’nın tanı ve tedavisiyle ilgili halen bilinmeyen yönlerin olduğunu dile getiren Baykam, üniversitedeki çalışmaların bu konuda önemli bir rol oynadığını ve hastalığın kontrol altına alınması için çaba gösterildiğini açıkladı.

Hastalığın Gripten Ayırt Edici Belirtileri

Çorum Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Baykam, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin (KKKA) griple benzer bulgularla başladığını vurgulayarak, hastalığın ciddiye alınması gerektiğini belirtti. KKKA, ilk günlerinde ateş, kırgınlık, kas ve eklem ağrısı gibi grip belirtileri gösterebilir ve bu nedenle hastalık griple karıştırılabilir.

Hava sıcaklıklarının birkaç gün 30 dereceye yaklaşmasıyla Çorum’da 6 kişinin KKKA teşhisiyle hastanede tedavi altına alındığını belirten Baykam, özellikle hayvancılıkla uğraşan, kırsal kesimde yaşayanların dikkatli davranması gerektiğini vurguladı.

Önemli Uyarı: KKKA’nın Tehlikesi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özellikle kene ile temasın sık olduğu bölgelerde yaşayan ve hayvancılıkla uğraşan kişilerin dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Baykam, KKKA virüsünün kenenin ısırmasıyla bulaşabileceğini ve ayrıca kene çıkarılırken de temas yoluyla geçebileceğini söyledi. Kene tespit edilmesi durumunda vakit kaybetmeden plastik eldiven ve cımbız gibi malzemelerle çıkarılması ve ardından bir sağlık kuruluşuna başvurulması önemlidir.

Bilinmeyen Yönleriyle KKKA ve Çalışmaların Önemi

KKKA virüsüyle ilgili halen bilinmeyen yönlerin olduğunu belirten Baykam, Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak bu konuda ulusal ve uluslararası çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Enfeksiyon hastalıkları kliniğinde tecrübeli hocalarla birlikte araştırma ve projelerini sürdürdüklerini aktaran Baykam, bu bilgileri diğer merkezlerle paylaşarak tedaviye ve sürece yönelik yeni bilgilerin sunulmaya çalışıldığını belirtti. Bu açıdan yapılan araştırmaların, hastalığın tanısı ve tedavisi üzerine ilerlemesine katkı sağlayabileceği önemli bir husustur.

MİRATYOUTUBE

MİRAT HABER.COM

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.