Yapay Zeka İnsanlığı Yıkıma Mı Götürüyor?
Öğretim görevlisi Tuğba Öztürk, yapay zekayı ele aldığı yazısında, “Yapay zeka insanı yıkıma mı götürüyor” diye sordu.
Öztürk makalesinde, Yapay zeka teknolojisinin hızla gelişmesi, insanlık için öngörülemeyen sonuçlar doğurabilir tespitinde bulunuyor. Yapay zeka teknolojilerinin iş piyasası üzerindeki potansiyel etkilerinin ciddi bir endişe kaynağı olabilme ihtimalinden söz eden Öztürk, yapay zekanın insan yeteneklerini aşabileceği ve kontrol edilemez hale gelebileceği endişesini de dile getiriyor.
Pek çok uzman, yapay zeka teknolojisindeki hızlı gelişmelerin insanlık için öngörülemeyen feci sonuçlara yol açabileceğinden endişe ediyor. Peki insanlar neden yapay zekadan bu kadar korkuyor? Yapay zeka insanlık için tehlikeli midir?
Genellikle ‘AI’ olarak anılan yapay zeka , insan müdahalesi olmadan komutları yerine getirebilen, akıllı makineler yaratmayı amaçlayan bir bilgisayar bilimi alanıdır. Yapay zeka teknolojilerinin son derece yararlı olduğu kanıtlanmış ve çok sayıda alanda devrim yaratmış olsa da, potansiyel riskleri ve tehlikeleri hakkında da süregelen bir tartışma var.
Yapay zekanın tehlike olarak görülmesinin başlıca nedenlerinden biri, insan yeteneklerini aşabileceği ve kontrol edilemez hale gelebileceği ihtimalidir. Yapay zekanın gelişmeye devam ettikçe, makinelerin öz farkındalık geliştirebileceği ve insanlardan daha üstün bir zekaya sahip olabileceği korkusu var.
Diğer bir neden ise iş piyasası üzerindeki potansiyel etkisidir. Yapay zeka teknolojileri aracılığıyla görevlerin artan otomasyonu ile birçok işin yerini makinelerin alacağı düşünülüyor. Yapay zeka, müşteri hizmetlerinden üretime kadar milyonlarca işi geçersiz kılma potansiyeline sahiptir ve bu da ekonomik istikrarsızlığa ve işsizliğe yol açabilir.
Ayrıca yapay zekanın kötü niyetli kişiler tarafından kullanılması da önemli bir risk oluşturmaktadır. Yapay zeka sistemleri daha gelişmiş hale geldikçe, siber saldırı ve bilgisayar korsanlığı alanındaki uygulamalar artmaktadır. Gelişmiş yapay zeka algoritmaları, devlet aktörleri veya suç örgütleri tarafından silah haline getirilebilir. Yapay zeka destekli siber saldırı olasılığı veya yapay zeka kontrollü savaş sistemlerinin geliştirilmesi, ele alınması gereken yakın bir tehlike oluşturuyor.
Yapay zeka insanlık için tehlikeli mi?
Elon Musk: Yapay zeka insanlığın yok olmasına yol açabilir derken
Bill Gates, Google CEO’su Sundar Pichai ve fütürist Ray Kurzweil; yapay zekayı çağın en önemli yeniliği olarak tanımlıyor.
Yapay zeka milyonlarca kişiyi işşiz mi bırakacak?
BD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs’ın hazırladığı rapora göre yapay zeka, 300 milyon işçinin yerini alabilir. Araştırmada, bugün ki işçilerin yüzde 60’ının 1940’ta olmayan mesleklerde çalıştığı belirlendi. Ancak diğer araştırmalar, 1980’lerden beri teknolojik değişimin yarattığı istihdamdan daha hızlı şekilde işsizliğe yol açtığını gösteriyor.
Raporda, ABD ve Avrupa’daki işlerin dörtte birini üstlenme potansiyeline sahip yapay zekanın aynı zamanda yeni iş alanları yaratma ve üretkenliği artırma konusunda da yararlı olabileceğine değinildi.
Pek çok uzman, yapay zeka teknolojisindeki hızlı gelişmelerin insanlık için öngörülemeyen feci sonuçlara yol açabileceğinden endişe ediyor. Peki insanlar neden yapay zekadan bu kadar korkuyor? Yapay zeka insanlık için tehlikeli midir?
Rapora göre yeni yapay zeka araçlarından en çok etkilenenler beyaz yakalı çalışanlar olacak. Raporda hukuk çalışanlarının ve idari personellerin de risk altında olduğu vurgulanıyor. Daha önce yapılan araştırmalar da gösteriyor ki hukuk, yapay zeka gelişiminden en çok etkilenen sektör olacak.
En çok etkilenenler
En az etkilenenler
Sonuç olarak, yapay zeka şüphesiz eşi benzeri görülmemiş fırsatlar sunarken, potansiyel tehlikeleri de yok değil. Yapay zekanın insan kavrayışını aşma, iş piyasasını etkileme ve kötü amaçlarla kullanılma potansiyeli kapsamlı düzenleme ihtiyacını vurguluyor. Toplum, bu endişeleri ele alarak, potansiyel tehlikeleri en aza indirirken yapay zekanın faydalarından yararlanabilir ve daha güvenli, daha adil bir gelecek sağlayabilir.
MİRATHABER.COM