Beyan Yayınları, “Tarihin Gerçek Yüzü” isimli projesiyle okuyucusuna yeni ve önemli bir hizmet sunuyor. Projede, tamamı yakın dönem tarihine ait konular yer alıyor. Konuların her birinin üzerinden en az bir asrı aşkın zaman geçmesine rağmen hâlâ tartışılıyor olması, bu konuda farklı bir bakış açısını zorunlu kılıyor. Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan’ın editörlüğünde hazırlanan bu serinin ilk kitabı “Batılılaşma; Modernleşme mi Yabancılaşma mı?” başlığını taşıyor.
Osmanlı’nın son döneminde başlayıp Cumhuriyetle resmi boyuta taşınmış olan “Batılılaşma” yolculuğunun başlangıcı üzerinden iki asır geçmiş bulunuyor. Batılılaşmayı savunanlara göre; “Batı’nın dışında bir dünya yoktur, medeniyet Batı’dır ve kurtuluş Batı’dadır. Batı’dan alır uygularsınız; fikri bir hazırlığa, çabaya gerek yoktur.”
Oysa Batı’yı oluşturan değerler sistemi; uzun çabaların, fikir ve bilgi üretiminin mahsulüdür: Üreterek kendilerine uygun bir sistem oluşturmuşlardır. Alman Birliği, Alman düşünce adamlarının; İtalyan Birliği, İtalyan mütefekkirlerinin ürettikleri düşünce atmosferinde kurulmuştur. Fransız İhtilali, iklimini ve zeminini hazırlayan filozofların yüz yıllık çabasıdır.
Bizde ise “Batılılaşmak”, Batılıların ürettiklerini, oluşturdukları değerleri olduğu gibi alıp uygulamanın ötesinde bir kıymet ifade etmez.
İki yüzyıllık bir sürecin sonucunda Batılılaşmanın toplumsal hayatımızı derinden etkilediği ve sosyal problemlerimizin temel kaynağı olduğuna dair tez gittikçe güçlenmektedir.
Prof. Dr. Yasin Aktay tarafından hazırlanan ve “Batılılaşma; Modernleşme mi Yabancılaşma mı?” adıyla yayınlanan kitap, yakın tarihimizin önemli bir konusu olan Batılılaşma hakkında okuyucuya farklı bir bakış açısı sunuyor.
MİRATHABER.COM -YOUTUBE-