islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

UYUM(SUZ)LU EBEVEYNLER

UYUM(SUZ)LU EBEVEYNLER
4 Eylül 2024 09:30
A+
A-

Okula yani başlayacak çocuklar için uyum haftası zamanı yaklaşıyor. Uyum, çocuklar, ebeveynler, öğretmenler hatta evinde okullu çocuk olmayan bireyler için de önemli bir hafta olmalı. Öyle ya hayatta uyum göstermemiz gereken çok şey var.

Ama bu haftanın asıl amacı ilk kez okul ortamına girecek çocukların alışma sürecini desteklemek, kuralları düzeni anlamalarını sağlamaktır. Okul ve öğretmenler ne yapacaklarını çocuğun güvenini nasıl kazanacaklarını bildikleri ve bu konuda çok fazla seminer de aldıkları için ben uyum haftasında ebeveyne düşecek sorumluluklardan bahsetmek istiyorum.

Öncelikle şunu söylemeliyim ki hayata uyumlu çocuklar okula uyumda çok sorun yaşamazlar. Hayata uyumlu olmayan çocuk olur mu diye düşünebilirsiniz ama ebeveyni tarafından hayata uyum sağlaması için fırsat tanınmayan çocuklar var. İşte bu çocuklar için okulun uyum haftası dediğimiz ilk haftaları ve hatta sonrası çok zor geçer.

Bilal neden okula alışamadı

Anaokuluna yeni başlayan Bilal ilk günlerde hiç ağlamamış ve okulu çok yadırgamamıştı. Ancak birkaç hafta sonra okula gelirken ağlamaya başlamış, ailesi de bu duruma bir mana verememişti. Bilal ve ailesi ile yaptığımız sohbetlerde Bilal’in tek torun olduğu bir aile apartmanında yaşadığını, evin bir nevi paşası olduğunu öğrendik. Evde kendisine karşı sınırlamalar konulmadığı için Bilal, kuralları olan okulu sevmemişti.

Etrafımızda Bilal’ler çok. Aileler çocuklarına sınır koyma ve özgüven verebilme konusunda eksik kalabiliyorlar. Bu da çocukların okula uyumunu zorlaştırıyor. Bu yüzden okula uyum haftasından çok daha önce çocuğun hayata uyumlu hale getirlmesi ve ben yapabilirim özgüvenine sahip olması gerekiyor.

Uyum(lu)suz  ebeveynler

Bu süreçte ebeveynlerin yapmaması ve beklememesi gereken şeyler var. Mesela  “Okula başlayınca yemek seçmez, okula başlayınca paylaşmayı öğrenir, şöyle kötü huyları var ama okula gidince düzelir, evde kendi başına yapamıyor ama okulda yapacak mecbur, hep tablette ama okul başlayınca izleyemez..” öncelikle bu fikirleri unutun. Çocuklar bunları okulda öğrenmez.  Okul çocuklarınıza bunları öğretecek yer değil sizin öğrettiklerinizi uygulama fırsatını veren yerdir. Bu beklentilerinizle ilk kez karşılaşan çocuğunuz kendini baskı altında hisseder ve okula gitmek istemez.

Siz söyleyince yapmaz

Yusuf futbolu çok sevdiği için onu kursa yazdırdık. Antreman sırasında biz ebeveynler için ayrılan bölümde çocuklarımızı izleme imkanımız da var. Geçen hafta çocuğunu izlemeye gelmiş bir baba ,eğitimci olduğumdan olsa gerek beni çok rahatsız etti. Baba teller ardında sürekli oğluna sesleniyor, ona neyi nası yapması gerektiğini hatırlatıyor. Sanki çocuk uzaktan kumandayla yönetilen bir robot. Hoca ve babasının komutları arasında kalan çocuk iyice kilitlendi. Sonra babanın sesi bir keze daha duyuldu. “Hocam Arda tırnak yiyor bakın, bizi dinlemiyor siz söyleyin dinler”

Arda için ayrı futbol hocası için ayrı üzüldüm. Sevgili ebeveynler bunu yapmalayım. Öğretmenlerden hem çok şey bekleyip hem de ortamlarını yönetmeye çalışmayın.

Çocuğum okula alışamıyor

Çocuğunuzu sosyal hayat uyumlu, kendi işini görebilen biri olarak yetiştirdiğinize inanıyorsanız çocuğunuz okula alışır. Ama yinede ilk haftalar desteğinize ihtiyacı vardır. Çünkü ilk kez farklı bir ortamda sizsiz bulunacak. Öncelikle kendisini güvende hissetmesi gerekir. Bu güveni yakaladığı zaman okula alışacaktır. Ancak bu süre kimi çocuk için iki gün kimisi için ik ihaftadır. Bu süreçte çocuğunuzu sınıf dışında ama okul içerisinde beklemeniz önemli. Hocam çalışıyoruz vaktimiz yok diyen çok velim oldu. O yüzden diyorum ya uyum haftası yalnızca ebeveynler için değil herkesin uyum göstermesi gereken bir süreç. Çalışanların, iş verenlerin, trafikte yol verenlerin, öğretmenlerin, öğretmenlerin ailelerinin…

Oryantasyon

Benim çok rahatsız olduğum, çoğu okulda uyum haftası yerine kullanılan “oryantasyon” kelimesine dikkat çekmek istiyorum. Sevgili okul yöneticileri ve  öğretmenlerim. Çocuklara değerlerimizi dilimizi en güzel şekilde öğreteceğinizi anlatıp da zengin dilimizde karşılık  bulabilen bu fransızca kökenli kelimeyi kullanmadaki ısrarınız neden?

ŞEYMA DEMİRCAN NAMAZCI 

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İİÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

 

 

 

 

 

 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.