islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5031
EURO
36,4292
ALTIN
2.955,81
BIST
9.302,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Suçlama Karşısında Tutum, Kefalet ve Ödül

Suçlama Karşısında Tutum, Kefalet ve Ödül
17 Ekim 2024 09:19
A+
A-

Yusuf kıssasında yine önemli bir noktaya geldik: suçlama karşısında masumiyetin korunması ve kefalet meselesi. Yusuf’un kardeşleri, hırsızlıkla itham edildiklerinde ne yapmışlardı? Sakin bir şekilde neyin kaybolduğunu sormaları aslında kendi masumiyetlerine olan güvenle “gerilimi düşürmeye” yönelik bir tavır mıydı? Bu yazıda onların bu davranışı ve olayların nasıl geliştiği üzerine tefekkür ederken, yönetim ve kefaletin o dönemki anlamına da yakından bakacağız.

“Ne Arıyorsunuz?” Sorusunun Anlamı

Önceki yazımızda ele aldığımız ayette geçen “Ey kafile, siz mutlaka hırsızlarsınız!” (Yûsuf 12/70) şeklindeki suçlayıcı hitapla karşı karşıya kalan Yûsuf’un kardeşlerinin davranışı ve sözleri şöyle oldu: “Onlar da dönüp, ‘Ne arıyorsunuz.’ dedi.” (Yûsuf 12/71). Hz. Yûsuf’un kardeşlerinin, “Neyiniz çalındı?” demek yerine “Ne arıyorsunuz?” demeleri, hırsızlık yapmadıklarından dolayı kendilerini böyle bir suçtan uzak gördüklerini belirtmek içindir. Yani onlara göre aranan kap, kaybolmuş olabilir. Muhtemelen olaya odaklanmayı kolaylaştırmak, gerilimi artırmak için belirlilik takısı kullanmaksızın “çağrıcı (mu-eżżin)” (Yûsuf 12/70) denilmekle yetinilen kişinin suçlamasına Hz. Yûsuf’un kardeşlerinin cevap vermeyip, kendilerinden emin bir şekilde neyi kaybettiklerini sormaları, kendi masumiyetlerini ima eden bir tavırdır. Ayrıca bu olayda Hz. Yûsuf’un kardeşlerinin iradesini aşan bir durum vardır. Bu da onlar açısından onlara dönük ilahi bir müdahaledir.

Su Kabı Olayında Kefalet ve Yönetimsel Yetkiler

Hz. Yûsuf’un kardeşlerinin su tasının çalınması konusunda alıngan bir tutum göstermemeleri, onları hırsızlıkla itham etme düzeyini düşürmüştür. Yani yanlışlıkla zahirelerine karışmış da olabilir. Teftişe gerek kalmaksızın zahiresini arayıp Melikin su kabını bulan olursa ödül alacaktır: “Dediler: Melikin su kabını arıyoruz. Onu getirene bir deve yükü[1] zahire vardır ve ben buna kefilim.” (Yûsuf 12/72). Hz. Yûsuf’un adamlarının “Melikin su kabını” aradıklarını söylemeleri, kaybolan şeyin kime ait olduğu vurgusuyla Hz. Yûsuf’un kardeşlerine meselenin ciddiyetini göstermek içindir. Yani Hz. Yûsuf’un kardeşleri, “Bunun için mi bizi durdurdunuz?” diyemeyecekleri bir durumla karşı karşıya kalmışlardır. Hz. Yûsuf’un Melike ait bir şeyi kardeşinin bineğine koyması, Melikin o kabı Hz. Yûsuf’a armağan etmiş olabileceğini akla getirmektedir. Melikin su kabının değerine “getirene bir deve yükü zahire” vaadiyle dikkat çekilmiştir. Bu vaade kefil olma iddiası, o dönemin Mısır hukukunda kefaletin bir yeri olduğunu gösterir. Bu ayet, iş bitmeden önce o iş için düşünülen hediyeyi garanti etmenin, dinen bir sakınca taşımadığına kanıt olarak görülmüştür. Ayetteki “ben buna kefilim” sözünü Hz. Yûsuf’un değil, onun emrindeki birinin (muhtemelen çağırıcı) söylediği düşünülürse eğer Hz. Yûsuf ona bu konuda yetki vermiş veya rıza göstermişse bu kişinin kefillik iddiasının dikkate alınabileceği söylenebilir.

Sonuç

Yûsuf sûresi 12/71.-72. ayetlerinde söz edilen Hz. Yusuf’un kardeşlerinin suçlama karşısında sergiledikleri tutum, bize haksız ithamlarla nasıl başa çıkmamız gerektiğini öğretir. Kıssaya dair bu ayetler, masumiyetin ve sakinliğin, gerilimli durumlarda en etkili savunma olduğunu bir kez daha göstermektedir. Günümüzde de hayatın farklı alanlarında suçlamalarla, iftiralarla karşılaşabiliyoruz. Bu gibi anlarda, kendimizi doğru yoldan ayırmadan, adalet ve dürüstlükten sapmadan yol almak en büyük erdemdir. Yûsuf kıssasından çıkarmamız gereken diğer bir ders ise her olayın ardında bir ilahi planın olduğudur. Bazen anlamakta zorlandığımız, hatta adaletsiz bulduğumuz olaylar, büyük bir hikmetin parçası olabilir. Bu kıssa bize, her ne olursa olsun, Allah’a güvenerek ve sabrı azık edinerek hareket etmemiz gerektiğini hatırlatmaktadır.

MURAT KAYACAN 

MİRATHABER.COM -YOUTUBE-

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULŞAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

 

[1] Ayetteki “deve yükü”, ile kastedilen şeyin “eşek yükü” olduğu da söylenmiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.