islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4868
EURO
36,2376
ALTIN
2.961,79
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Hungry Planet: “Aç Gezegen Dünya Ne Yiyor?”

Hungry Planet:  “Aç Gezegen Dünya Ne Yiyor?”
7 Kasım 2024 16:30
A+
A-

Hungry Planet: “Aç Gezegen Dünya Ne Yiyor?”

Dünyanın dört bir yanındaki ailelerin haftalık gıda tüketimlerini konu alan Hungry Planet: What the World Eats (Aç Gezegen: Dünyanın Yediklerini) adlı fotoğraf serisi, ünlü fotoğrafçı Peter Menzel tarafından hazırlanan çarpıcı bir projedir. Menzel’in, dünya genelinde 24 ülkeyi gezerek çektiği fotoğraflar, her kültürdeki farklı beslenme alışkanlıklarını gözler önüne sererken, gıdaya erişimde yaşanan eşitsizlikleri de net bir şekilde ortaya koyuyor.

Bu etkileyici seride Sudan’ın Darfur bölgesinde yer alan Breidjing Mülteci Kampı’ndaki Aboubakar ailesi gibi, yalnızca 79 pence değerinde haftalık erzakla hayatta kalmaya çalışan ailelerin yaşamları ile Almanya’da haftalık 320 pound harcayarak sofralarını donatan aileler karşılaştırılıyor. Bu iki uç örnek, dünyadaki gelir eşitsizliğini ve toplumlar arasındaki büyük tüketim farklılıklarını gözler önüne seriyor.

İslam’ın “Yiyiniz, içiniz, israf etmeyiniz” (Araf Suresi, 31. Ayet) emrine uygun bir yaşam anlayışını vurgulayan bu proje, insanlara gıda kaynaklarını bilinçli tüketmeleri gerektiğini hatırlatıyor. Menzel’in fotoğrafları, Batı toplumlarının aşırı tüketime dayalı alışkanlıklarının Doğu toplumlarındaki mütevazı yaşam tarzlarıyla büyük bir tezat oluşturduğunu ortaya koyuyor. Batı’daki aşırı gıda tüketimi, yalnızca bireylerin sağlığına değil, aynı zamanda dünya kaynaklarına ve çevreye de zarar veriyor.

 

 

Kaynakların Sınırlı Olduğunu Unutmamalıyız

Dünya üzerindeki enerji kaynaklarının –su dahil– hiçbiri sınırsız değil. Fakat özellikle sanayileşmiş Batı toplumlarında, gıda ve su tüketimi büyük bir hızla artarken, bu yaşam tarzının sürdürülebilirliği de sorgulanıyor. Çoğu Doğu toplumunda gıdaya erişim temel bir sorun haline gelmişken, Batı dünyasında aşırı tüketim kaynakların hızla tükenmesine yol açıyor. Menzel’in fotoğraf serisi, aslında hepimize gezegenimizdeki bu sınırlı kaynakları daha özenli kullanmamız gerektiğini hatırlatıyor.

Bir Tarafta İsraf ve Hastalık, Diğer Tarafta Açlık ve Ölüm

Batı toplumlarının birçoğunda aşırı yemek yeme alışkanlığı obezite, diyabet ve mide hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açıyor. Aşırı tüketim alışkanlığı, yalnızca fiziksel sağlık üzerinde değil, aynı zamanda psikolojik sağlığı da olumsuz etkileyen önemli bir faktör haline geldi. Öte yandan, Sudan’daki Aboubakar ailesi gibi dünyanın birçok noktasında insanlar, bir haftalık kısıtlı erzakla hayatta kalma mücadelesi veriyor. Bu aileler, temel gıda ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyor ve ne yazık ki birçok insan açlık yüzünden hayatını kaybediyor.

Peter Menzel’in Hungry Planet serisi, her bir fotoğraf karesinde dünyanın dört bir yanındaki insanların aynı gezegende ama çok farklı yaşam koşulları içinde olduklarını vurguluyor. Gıdaya erişimdeki bu eşitsizlik, toplumların beslenme alışkanlıklarının da ne kadar dengesiz olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Dünyada herkesin gıda güvenliği hakkına sahip olduğu bir düzenin oluşması için bu tür farkındalık çalışmaları, toplumlara önemli bir mesaj niteliği taşıyor.

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.