Kadir gecesi günah çıkarma merasimi midir?
Kur’an’ın indirilmeye başlandığı gecenin adı. O gecenin kıymetini 97. süreye adı vermiş. Duhan süresinde de atıfta bulunulur. Kadir gecesi ; bir değer, kıymet belirleyici gece olmakla beraber, insan hayatına bir ölçü koyma gecesidir. Kadir gecesi, yaratıcı ile yaratılmış insan arasındaki bağın temsili olan vahyin, yeniden insana kadrini bildirmek için Kur’an’ın inmeye başladığı gecedir.
Yani vahiyisiz yeryüzünü, kargaşaya düşmüş düzensiz yaşamları ölçülendirmek, insan yaşamını kalitesizlikten çıkartıp, adil bir toplumsal yapının inşası için ölçü koymadır. Bu açıdan baktığımızda bütün muhkem ayetleri bir ölçü belirleme olarak görüyoruz. İşte bu ölüye değer vermek, kadrini kıymetini bilmektir Kadir gecesidir.
Ölçüyü ölçüsüz kılan, kandil kutlamaları ile vahyin muhteviyatı ile ilişkisini kopartan, kadir gecesine ulaşamamış demektir.
Ölçüye değer nasıl verilir?
Önce onu dinleyecek, anlayacak, kavrayacak ve koyduğu ölçülere yaşamsal alan açarak değerli kılmalıyız. Vahyi, yaşamsal alanda yer bulamıyorsa ölçüleri ile sosyal hayat şekillenemiyorsa, bir İslam toplumundan bahsetmek mümkün değildir.
Onu, müstakil bir gece kutlamasına mahkûm etmek, o gece camilerde aslı astarı olmayan onlarca sakalı şerifi bir tavaf edası içinde camilerde gezdirmek, ne vahyi nede vahyin indiği elçiyi anlamamak demektir.
İçten çürüme en tehlikeli çürümedir. Kalabalıkların bu çürümeye yüksek oranda maruz kalması, hakikatin söylenmesinin önünde engel olamaz.
Kadir gecesi, hayatları yeniden inşa edecek, tüm toplum yapısına müdahale eden evrenin sahibinin yeryüzüne en büyük merhametidir.
Bu büyük lütfu; mesajlaşmalara, tebrik kutlamalarına mahkûm etmek, vahye operasyonel bir toplumsal narkozdur diyebiliriz. Vahyi, ölçü dili olup bireyi ve toplumu diriltenin ta kendisidir. Ölçünün olmadığı yerde ölçüsüzlüğün getirdiği ölüm vardır, kargaşa vardır, cahiliye vardır.
Vahyi aydınlık bir ışık olarak;
Kadir Gecesini kıymet değer gecesi kılıp, geceyi bin aydan hayırlı kılan onda indirilen yaşam kılavuzudur. Son vahyi son peygamberle buluşma anıdır. İşte vahyi ile buluşmak gerçek bir Kadir Gecesine ulaşmaktır.
33 yılda tüm yılda dolanan, her aya ve güne uğrayan bu geceyi, Ramazanın bir gecesine sabitlemek, piyango atmosferinde fırsata dönüştürmeye çalışmak yanlıştır. Ne Kur’an da nede Resulullah’ın sözünde şu gündür diye belirtmemesi başka türlü nasıl algılanabilirdi ki. Yoksa Resulullah’ın Kadir Gecesini unuttu yalanına mı inanacağız? Tabi o tatlı bir geçiş formatı ile’’ ona unutturuldu’’ denilerek.
Tüm ramazanı kapsayacak bir gece vurgusu önemlidir. Çünkü buradan tüm hayata indirgenecek bir ölçülendirme vardır.
Madem Resulullah ’’ kadir gecesini arayın’’ diyor, burada önemli bir mesaja vurgu yok mudur?. Kadir gecesi neden Hz Peygamber tarafından net olarak bildirilmedi. Kendisine vahyi inen elçi bunu bilmiyor muydu? Elbette biliyordu. Peki, neden bunu arayın diyor? Bu Ramazan ayı her yıl 10 gün geri geliyor. 33 yılda bir yılda devrini tamamlıyor. Tüm yıla gezen bir ay oluyor Ramazan ayı ve Kadir Gecesi.
Kur’an ayı olan Ramazanı sadece aç durmak, pide kuyrukları olarak görmek, ramazan çadırlarında ücretsiz yemek yemek olarak görmek vahyi kuşa çevirmek demektir. Bunun daha vahimi; ramazan programları sonrasında Allah ile savaş olan faiz reklamlarını görüyoruz. Ve bir yine Müslüman bir toplum kalabiliyoruz.!
Toplumumuzun hayatında vahyin ölçüsü nedir?
Kadir gecelerindeki yığınla mesaj kutlamaları, çiçekler böcekler bir birine gönderilirken, vahyin anlaşılarak yaşamlara müdahale etme selahiyetini verme oranları nedir?
Kur’an anlaşılması gerekiyor ki yaşamlara dokunabilsin. Kimsenin elinde bir bahane bırakmamak için anlaşılır bir kitap olduğunu sahibi söylerken; adeta onu yalanlamak için çırpınan açıklamalara da bu ramazanda şahit olduk. Onu okumak ve anlamak bir tehlike olarak taktim edildi. Kötü örnekler üzerinde bu büyük cüretkâr laflar da yine Kur’an ayında, kim bilir belki de Kadir Gecesin de yapıldı.
Kadir gecesi Kur’an’ın doğum günüdür. Vahyin doğum günüdür.
Kur’an, kadrini bildirdiği için adeta bir ömre tekabül eden bir tanımlamayı getiriyor. Bu misal bin aydan hayırlı olmasıydı. Bin ay 83 yıl 4 ay olurken bir ömürden daha hayırlı olan bir gece…
Kadir Gecesini önemli kılan o gece değil, o gecede Kur’an’ın inmeye başlamasıdır.
Bu bakış açısı yeniden inşa edilmesi gereken bir konu olup, tüm müminlerin hayatlarını Kadir Gecesi gibi geçirmesini Allah’tan diliyorum.
Selam ve dua ile…
Yunus EKŞİ
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi