islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4795
EURO
36,4287
ALTIN
2.955,56
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Güzel konuşma İslâm’ın gereğidir

Güzel konuşma İslâm’ın gereğidir
19 Eylül 2017 07:47
A+
A-

Bilimsel tahminlere göre yeryüzünde yaklaşık on milyon kadar canlı türü var. Bu canlı türleri arasında çağrışım yaptığımız anlamda konuşma yeteneği ile yüceltilmiş canlı türü yalnızca biz insanlarız.

Konuşma Yeteneği Büyük Bir Nimettir

Bu yetenek mucizevî bir nimettir. Nitekim yüce Mevla’mızRahman sûresinin 4. âyetinde bizlere ihsan buyurduğu konuşma nimetine değinirken, Rum suresinin 22. ayetinde de şöyle buyurmaktadır:

“Göklerin ve yerin yaratılması ve de dillerinizinve renklerinizin farklı oluşu Yüce Rabbinizin kudretine delalet eden belgelerdendir. Bütün bunlarda özelde bilginler için deliller vardır.”

Nimet büyük olunca büyüklüğü ile mütenasip şükür de gerektiriyor. Bu nimetin şükrü güzel konuşmaktır. Bunun içindir ki; yüce Mevla’mız, bizi güzel konuşmaya yönlendirerek Kur’an-ı Kerim’inİsra sûresinin 53. âyetinde şöyle buyurmaktadır:

“Ey Peygamber! Kullarıma  ‘Sözün en güzeli ile konuşmalarını’ öğütle…”

Güzel Söz Nedir?

Güzel söz, bir diğer anlatımla sözün güzeli, Kur’an-ı Kerim’de bizlere Kavl-i Leyyin, Kavl-i Belîğ  Kavli Kerîm,  Selam ve Kavl-i Sedîd şeklinde  örneklendirilir.

    1. Rabbimiz Hz. Mûsa ve Harûn’a“Azan firavuna gidiniz. Ona Kav-li Leyyin / yumuşak sözler söyleyin, belki düşünür, öğüt alabilir.” buyurur( Tâhâ 63-64)
    1.  Rabbimiz iç dünyalarında  İslam’a inanmamış olan insanlara yönelik olarak da Peygamberimize;“Onlara öğüt ver ve Kavl-i Belîğ/ Etkili bir dille apaçık bir şekilde konuş.” buyurur.(Nisa 63)
    1.  Yüce Mevla’mız! Anne babalarımızla nasıl konuşacağımızı bize öğretirken de İsra sûresinin 23. ayetinde; onlara karşı“Kavl-i Kerîm/ etkili, mutlu edici sözler söyleyin” buyurmuştur.
    1.  Ve Rabbimiz inanan ve inanmayan tüm insanlara karşı ise Selam sözcüğü ile hitap etmemizi, yani barışı içeren sözler kullanmamızı emir buyurur. (Zuhruf 89)
    1. Güzel söz Kur’an’da bu açıkladığımız şekilde örneklendirilirken bir de Kavl-i Sedîd / doğru konuşma ile örneklendirilir. Rabbimiz bize şöyle emir buyurur:

Ey inananlar! Allah’ın emir ve yasaklarına aykırılıklardan korunun ve de dosdoğru konuşun.” (Ahzab 70)

Sevgili Okuyucum! Özetlersek konuşma büyük bir nimettir, bu nimetin şükrü güzel konuşmadır. Güzel konuşmanın bir türü de Dosdoğru Konuşma’dır. (Bir sonraki yazımızda işleyeceğiz.)

Rabbimizin emri olan Güzel Konuşma gereğince önemsenmelidir, asla basit bir konu olarak değerlendirilmemelidir.  Kaldı ki faydalı olan hiçbir söz, davranış, iş ve ilişki  basite indirgenmemelidir. Bunun içindir ki Peygamberimiz bizleri şöylece uyarmaktadır:

“ Marûf olan/İyi güzel, doğru olan, dinî, aklî ve ilmî olan hiçbir şeyi küçümsemeyin. Tatlı bir  çift söz de olsa önemseyin.”

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.