Yaratıcımız Allah’tır
I. Hangilerimizin daha güzel ameller yapacağını belirlemek için ölümü ve hayatı yaratan Allah’tır. (el-Mülk 2) Yaratıcımız O’dur. Yaşatacak el-Muhyî olan O’dur. Belirlediği süre dolduğunda ertelemeksizin öldürecek olan el-Mümît de odur. Yarattıklarını Maliki O olduğu için hiç kimsenin intihar etmeye, ötenazi yapmaya/yaptırmaya hakkı yoktur.
İntihar Haramdır
II. İslâm’ın Kur’ân ile getirdiği ve bütün insanlığı öldürme olarak nitelediği haksız yere ve yargı kararı olmaksızın öldürme haramı/yasağı intiharı da içine almaktadır. (el-İsra 33; el-Mâide 32) el-Nisa 29 da ki “…Canlarınıza kıymayınız…”emri de intiharla ilgilidir. Allah’ın Resûlü Peygamberimiz de intihar eden kişinin (yüksekten atlama zehir içme, öldürücü silah veya alet kullanma gibi) canına kıydığı yöntemle azaplandırılacağını bildirmektedir. (Buharî Cenaiz 83, Edeb 34)
Deneniyoruz
III. Rabbimiz tarafından yeryüzünde kulluk denemesine uğratılmakta olduğumuz için hatalarımız sebebiyle bazı cezalara uğratılabileceğimiz gibi günahlarımız olmaksızın da musibetlere uğratılabiliriz. (el-Bakara 155; el-Şûra 30) Yakınlarımızın ölümü, ağır hastalıklar, iflaslar, güvensizlik bunalımı, nafakayı sağlayamaz duruma düşme, gönül yaraları vs. karşılaşabileceğimiz üzücü musibetler olabilir.
Biz Allah’a Güveniriz
IV. İmanımız gereği biz bizi yaratan Rabbimize güveniriz. Çünkü Kur’ânımız bize “Yalnızca Allah’a güvenmemizi” emrediyor.(el-İbrahim 11) Ümitsizliğe düşmeyiz. Ümitsizlik yalnızca inançsızların vasfıdır. (Yusuf 87) Bunalıma girmek üzereyken şöyle demek durumundayız:
-Evet uğradığım musîbetler var. Ama beni yaratan Rabbim, uğradığım belalardan/elemlerimden büyüktür. O benim içinde bulunduğum hali bilmektedir. Hiçbir musibet mutlak bir şer değildir. Mademki Rabbim bütün sıkıntıların kendisine iletilmesini istiyor. Ben de “ O‘nun içiniz ve Ona döneceğiz.”der, O’na yönelirim. Her an bütün yarattıklarını bilgisiyle, kudretiyle ve rahmetiyle kuşatan Rabbim bana yardımını gönderecektir. Bu sıkıntılarım üstelik benim günahlarıma kefaret olacak, Rabbimin katında beni yüceltebilecektir.
İnsan Niçin İntihar Eder?
V. Babası başbakanlık yapmış bilinen bir kişi. Ülke şartlarına göre iyi derecede seküler eğitim almış ihtiyaçlarını karşılayamayacak şekilde parasal sorunu olmayan genç bir adam niçin intihar eder? Bunun bir sebebi olması gerekir. Akıl sağlığını yitirmemiş bir insanın intihar sebebi olamaz. Ana sebeb olsa olsa inanç yoksunluğudur. Yani Allah’a inanmamak veya gereğince güvenmemektir. Ahiret hayatına ve onun sorgulamasına, Cennet ve Cehennem’e îman yoksulluğu veya zaafıdır.
Seküler Eğitim Koruyamıyor
VI. Seküler eğitim yukarıda özetlenen imanî bilgileri veremiyor, ruhsal direnç sağlayamıyor. Dönemimizde Allah’a yönelemeyen ve Cuma namazına olsun gidemeyen insanımız mânevî tehlikeler içinde.
Mesut Yılmaz ve Eşine Baş Sağlığı Dilerim
VII. Mesut Yılmaza baş sağlığı dilerim. Evladının kaybına mı yansın. Uğrayabileceği azabına mı ağlasın. Yetiştirme de kusuru olup olmadığına mı vahlansın. Ağır bir imtihan. Ahiret sorgulaması ise daha şiddetli olacak.
Yüce Rabbimizden verdiği aklı kullanabilir kılmasını dilerim.
Yazımızı değindiğimiz intihar olayından bağımsız olarak ilgili bir soruya verdiğimiz cevapla bitirelim:
Akıllı bir insanın iradesini kullanarak intihar etmesi veya ötenazi yaptırması bir insanı öldürmek gibi cinayet işlemektir ve İslâm Dîni’nde Allah’a ortak koşmadan sonra gelen ikinci derecede büyük günahtır. Cehenneme götürücüdür. (Nisa 29, 92) Hiç bir sebep intiharı meşrulaştıramaz. Genel kural budur. Ancak bazı hastalık türleri aklı ve iradeyi felç etmekte ve kişi bilmeden canına kıyabilmektedir. Pek tabiidir ki bu durumda kişi canına kıymakla günahkâr olmaz.
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi