Danıştayın, kısa bir süre önce İstanbul’da bulunan ve halen müze olan tarihi Kariye Rum Ortodoks Kilisesi’nin camiye döndürülmesi kararı bunun Aya Sofya için emsal teşkil edeceği yönünde Yunanistan’da yaygın bir endişe oluşturdu.
Yunanlı medya yorumcuları, halen resmi bir müze olan ve onlara göre Bizans Ortodoks Hristiyanlığı’nın sembolü olan Ayasofya’nın camiye dönüştürmenin yasal emsalini belirlediğini ve bu yönde adımların hazırlığı olduğunu söylüyorlar.
Ayasofya gibi ondan çok daha küçük olan Kariye Camii de İstanbul’da müze olarak hizmet veriyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Rum Ortodoks kilisesi camiye, ardından da 1945 yılında camiden müzeye dönüştürüldü. Ancak 2005 yılında Vakıflar ve Tarihi Eserler Birliği tarafından Cami olarak, Fatih Sultan Mehmet Vakfı’na ait bir taşınmaz olduğunu gerekçesiyle açılan bir davada karara itiraz edildi. Danıştay tarafından alınan son karar, bu yaklaşımı onaylıyor.
Yunanlı yorumcular, İstanbul surları dışında bir manastır kompleksinin parçası olarak inşa edilen kilisenin içinin Bizans mozaikleri ve freskleriyle kaplandığının müzeye dönüştürüldükten sonra ortaya çıktığını ve bunların restore edildiğini belirtiyorlar. 1315-1321 yılları arasında Theodore Metochites adlı bir Bizans devlet adamının kilisenin iç mekanının etkileyici dekorasyonunu yaptırdığının ve bunun da Paleolog Rönesansının en güzel örneği olduğu Yunanlı uzmanlarca belirtiliyor.
Yunan medyasında Aya Sofya konusunda atılacak adımlara karşı uluslararası baskı kampanyası çağrısı yapılıyor.
Mirat Haber Ajansı
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi