Eski sömürgeleri Mali’yi şüpheli bir askeri darbenin ardından işgal eden Fransız askerleri başlangıçta halk tarafından kurtarıcılar olarak selamlanmıştı. Bugüne gelindiğindeyse Malililer Fransızların gitmelerini istiyor.
Fransa 2013 yılında Mali’de etnik azınlık olan göçebe ve daha beyaz tenli olan Tuareg halkı ve silahlı grupların ülkeyi ele geçirmek üzere başkente doğru yürüyüşlerini askeri bir müdahaleyle durdurmuşlardı. Eski sömürgesi Fransa’yı selamlamış ve her yerde Fransız bayraklarını dalgalandırmıştı. Fransızlar, özel birliklerinin yanısıra İHA’lar, helikopterler, tanklar ve zırhlı araçlarla geldiler, 50 yıldır üşle sınırları dışındaki en büyük askeri hareketlar düzenlendi. Aradan geçen 6 yıl ve çok sayıda Fransız suistimali neticesinde artık Malililer o trikolor Fransız bayraklarını yakıyorlar. Birçoğu pankartlarda aynı mesajı veriyor: Fransa defol!
Fransızlar 15 bin kişilik tam techizatlı bir orduyla ve Birleşmiş Milletler Barış Gücü adı altında işgale devam etseler de sözde İslami terör onların varlığında daha da palazlanıyor. Halk da bunda bir bit yeniği olduğuna kanaat getirmiş vaziyette. Fransa’nın Batı Afrika’da sürdürdüğü anormal etki, sömürgeden kurtulmanın 60ç yılında şüphenin ve komplo teorilerinin kaynağı: yoksa terör Fransa tarafından bölgeye yerleşmek üzere mi imal edildi? Bordeaux’daki Montaigne Üniversitesi’nde Afrika uzmanı olan Christian Bouquet, “Fransız ordusunun varlığına karşı bu memnuniyetsizlik sadece Mali’de değil, Nijer ve Burkina Faso’da da görülmekte” ifadesini paylaşıyor. Operasyonlarda 30 Fransız askerinin de hayatını kaybetmesine rağmen yaklaşık 170 bin Malili evlerinden ve yurtlarından oldu. Bu yıl içinde Mali ordusuna çok sayıda saldırı yapıldı ve ordu kayıplar verdi. Fransızların efsanevi özel kuvvetler birlikleri Mali’deki düşmanlarına karşı tek bir gizli baskın operasyonunda 13 kişilik bir tim kaybetti. Fransızların da kontrolü kaybettikleri izlenimi yaygınlaşıyor.
Mirat Haber Ajansı
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi