islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4690
EURO
36,3690
ALTIN
2.962,53
BIST
9.277,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Cünüblük ve Gusül Abdesti ile İlgili Bilgiler II

Cünüblük ve Gusül Abdesti ile İlgili Bilgiler II

Temizliğin Önemi

İslâm Dini’nde temizlik fevkalade önemlidir. Peygamberimiz bir hadislerinde şöyle buyurur:

“Gücünüz yettiği kadarıyla temizliğe önem veriniz, zira Allah bu dini, temizlik üzerine oturtmuştur.“

Temizlik, maddî olabileceği gibi manevî de olur. Maddî temizliğe İslâmi literatürde necasetten taharet denir. Beden temizliği, elbise temizliği, konut temizliği, iş yeri temizliği hatta bulunduğumuz şehrin caddelerinin temizliği maddi temizlik türleridir. Bunların her biri İslâm Dini’nde üzerinden hassasiyetle durulmuş temizlik türleridir.

Üzücü Bir Hatıra

Filistin-Mısır gezimizde İsrail gümrüğünden Mısır’a geçiyorduk. Hatırladıkça utanç duyuyorum. Mısır tarafına bakıyorsunuz pisliki, düzensizlik, çirkinlik. Öteki tarafa bakıyorsunuz temizlik, düzenlilik ve güzellik . Burada da mı paraya ihtiyaç var? Burada da mı ileri teknolojiye muhtacız? Ruhumuzu kirletmişiz. İslâmi imanın bilincinden yoksunluk bizi bu hallere düşürmüş ve bunun utancını da duymuyoruz.

Manevî Temizlik

Manevî temizlik, abdestle, gusül abdesti ve teyemmüm ile yapılır.z.hzzkljklaxmas.klxdi

Abdest Temizliği

İlk temizlik türü olan abdesti kısaca açıklayalım.

Kur’an-ı Kerim’in Maide Suresinin 6. âyetinde Rabbimiz bize namaz kılmak için abdest almamızı emreder:

“Ey iman edenler namaz kılacağınız zaman, yüzlerinizi yıkayın, dirseklere kadar dirsekler dâhil ellerinizi kollarınızı yıkayın, başınıza da mesh edin.“

Ayetin devamı ayakların mesh edilmesi veya yıkanılması anlamına gelebilirse de ama biz genel kabul göreni mânayı açıklayalım

“…ve de topuklar dâhil ayakları yıkayın.“

Kur’an-ı Kerim’de bize abdestle alakalı olarak yüklenen görevler saydığımız dört görevdir. Ama Aziz Peygamberimizin aldığı abdestte bazı ilaveler görüyoruz, bunlar da; abdest alırken sözle veya kalble niyet etmek, abdeste başlarken besmele çekmek, ağıza buruna üçer defa su vermek, yüzü ve kolları keza üçer defa yıkamaktır.

Abdestsizlik namaz kılmaya manidir. Abdestli olarak okumak tercih edilir ise de abdesti olmayan kişi Kur’an-ı Kerim okuyabilir, camiye girip çıkabilir. Hz. Ömer (r.a) kendisini abdestsiz Kur’an okumakla suçlayanları şedit bir dille yermiştir.

Gusül Temizliği

Manevî temizliğin ikinci şekli gusül abdesti ile yani bütün vücudu yıkamakla yapılır. Gusül abdesti ne zaman gerekli olur?

  1. Cünüplük halinde gusül abdesti gereklidir.
  2. Ay ve lohusalık halinin bitimi de guslü gerektiren özel haldir.

Allah utanılmasını emir buyurmaz. Bir önceki yazımızda utanmanın bilgilenmeye engel kılınmaması gereğini Peygamberimiz döneminden sahâbilerin hayatıyla örneklendirdik. Yaşadığımız hayatın gereksinimleri de bizi öğrenimi ve öğretiminden utanılan konulara yöneltmektedir. Anlatalım:

Bir Mühendisimizin Dilinden Cehaletimiz

Geçen gün bir mühendis kardeşimiz ziyaretimize geldi ve bana öyle şeyler anlattı ki inanın derinden üzüntüye kapıldım. 40 yaşlarında bir elektronik mühendisi olan kardeşimiz şöylece içini döktü:

Çalıştığım iş yerindeki arkadaşlarım evli barklı ama, gusül abdesti alarak yıkanmanın farz olduğunu bilmiyorlardı. Uyarıp bilgilendirdim, kitaplar alıp götürdüm öğretmeye çalıştım.

 Okulda anlatmıyoruz, camilerde açıklanmıyor. Cünüplük ve gusül abdesti gibi konuları insanlarımızın da okuyarak öğrenme alışkanlığını yok, sonuç da böyle üzücü oluyor.

Yıkanmayı Gerektiren Cünüblüğün Tanımı

Cünüplük, hayat maddesi olan meninin gelmesi ile oluşur. Cünüplük oluşunca da yıkanmak farz olur.

Erkek ve kadın ayırımı yok. Bakmak, düşünmek, rüyalanmak, sevişmek, mastürbasyon yapmak, ilişkiye girmek… bu yollardan herhangi biri ile meni gelmesi halinde kişi cünüp olur. Cünüp olan kişiye de yıkanmak farz olur. İbadet görevi olur.

Meni Nedir?

Meni kaynağından koparak gelen özel bir sıvıdır. Erkek menisi, dölleyici spermleri ihtiva eder. Biz bu konulara girmiyoruz, ama Rabbimiz çok giriyor. Mesela Kıyamet Sûresi 36-40. âyetlerde şöyle buyrulur:

İnsan kendisini başıboş bırakılacağını mı zannediyor? İnsan atılan bir meni damlacığından ibaret değil miydi? Sonra döllenen bir hücre oldu ve Allah o döllenen hücreden insanı yarattı ve organlarını müthiş bir ahenkle biçimledi. Ve o meni damlacığının içerdiği spermlerden iki eşi, kadını ve erkeği halk etti. Şimdi bunları yapan Allah’ın, ölüleri diriltemeye gücü yetmez mi?“

Konumuza dönelim; erkek veya kadın meni gelişi anlamına boşalma ile cünüp olur. Cünüplük de yıkanmayı gerektirir. Kur’an-ı Kerim’in Maide sûresinin 6. âyetinde Rabbimiz şöyle buyurur.

Ey iman edenler! Namaz kılacağınız zaman yüzlerinizi, dirseklerinize kadar ellerinizi; ve başlarınıza meshedip, topuklara kadar ayaklarınızı yıkayın. Eğer boy abdestini gerektirecek bir halde iseniz guslediniz/boy abdesti alınız.”

Kur’an gusül abdesti alma anlamına Tetahhur fiilini de kullanır.

Gusül Abdesine İnanmayan Kâfir Olur

Allah’ın Kitabı Kur’ân ile sabit bir emir olduğu için Müslüman bir kişi kalkar da gusül nedir, ben guslün gereğine inanmıyorum, derse kâfir olur. Tövbe etmeksizin kâfir olarak ölen kişi ise Cehennemliktir. Cünüp olduğu zaman gusül abdesti alan kişi Rabbimizin emrini uyguladığı için namaz kılma, oruç tutma gibi bir ibadet yapmış olur. Mazeretsiz olarak tam bir namaz vaktini aşıracak şekilde yıkanmayı yani gusül almayı erteleyen kişi de günahkâr olur.

Gusül abdesti alma dahil ilahi emirlere uyma bizim küçük ve orta büyüklükteki günahlarımızı bağışlatır. Ankebût sûresinin 6. ayetinde şöyle buyrulur:

“İman eden ve ( gusül, namaz, oruç, zekât, adalet gibi) salih ameller yapanların küçük ve orta ölçekteki günahlarını bağışlarız….” Aziz Peygamberimiz gusül abdesti her iki gusül abdesti arasındaki küçük ve orta ölçekteki günahları bağışlatır, buyuruyor. Gusül bir manevi temizlik türüdür ama bedenî temizliği de sağlamaktadır yani maddî ve manevî olarak temizleyici niteliktedir.

Devam Edecek

Ali Rıza DEMİRCAN

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.