Mirat Haber Ajansı
Hindistan Anayasa Mahkemesi Başkanı Sharad Arvind Bobde Çarşamba günü Hıristiyanların ve Müslümanların Kastlara yönelik devlet destekleri sağlayan yasalardan dışlanmalarını Yüksek Mahkemenin dikkatini gerektirdiği düşüncesini beyan etti.
Beyanat, Hıristiyanların hakları için mücadele eden Dalit Hıristiyanları Ulusal Konseyi’nin itiraz dilekçesinin sunulmasını dinlerken yaptı. Dilekçe Çarşamba günkğ Anayasa Mahkemesi oturumu için mahkeme üyeleri B B Gavai ve Surya Kant’ın yer aldığı bir süreç öncesinde geldi.
Hristiyan konseyi dilekçesinde, Anayasa (Tarifeli Kastlar) Kararının 3. paragrafına itiraz etmiştir. Paragraf 3, Hinduizm, Sihizm ve Budizm dışında bir dine inanan hiç kimsenin dezavantajlı bir kast olarak değerlendirilmeyeceğini söylüyor. Dilekçenin Hindistan Anayasası’nın 14. maddesi uyarınca eşitlik hakkını ihlal ettiğinden çıkarılması istedi.
Konsey, sosyal dışlanmanın dini uygulamalardan farklı olduğunu ve Hristiyanlara da doğuma dayalı kast temelli ayrımcılığının Güney Asya’da uygulandığını belirtti. Öneri Hristiyanlar için yapılsa da onlardan çok daha büyük olan 200 milyonluk Müslüman azınlık için de geçerli olacak. Hindistan’da hala insanları beş kategoriye bölen, bunları en üstün ve en zayıf olarak sıralayan, ırkçı ve baskıcı ilkel bir sistem toplum içinde uygulanmakta, insanlar kastlarına göre değerlenmekte. Müslümanların döneminde bunun etkisi kısmen azalmaya başlarken İngilliz sömürgeciliği bunu idaresi açısından yararlı gördüğü için yeniden güçlendirmişti. Yasa alt kastlardaki insanlara destek amaçlı. Müslümanlar ve itirazı yapan Hristiyanlar da çoğu zaman kast sistemi içinde görülüyor ve alt kast muamelesiyle sosyal dezavantajlı duruma düşüyor.
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi