Mirat Haber Ajansı
Çok kültürlülüğün bir devlet politikası olarak uygulanmasının Azerbaycan’a yararlı olduğu ve bu siyasetin, ülke için politik istikrara yol açtığını belirten Bakü Uluslararası Çokkültürlülük Merkezi Genel Müdürü Ravan Hasanov, çokkültürlülüğün ve hoşgörünün, dünyayı çevreleyen birçok etnik, kültürel, mezhepsel ve dini çatışmanın çözümünde ileriye giden yol olduğunu ekledi.
Hasanov, merkezlerinin Malezyalı öğrencileri Azerbaycanlı çok kültürlülük modelini paylaşmaya ve deneyim kazanmaya davet etmek amacıyla Malezya’yla çalışmaya istekli olduğunu söyledi. Ayrıca Malezyalı genç gazetecileri hem kendi dillerinde yayın hem de Azerbaycan’ın çokkültürlülük modeli hakkında bağımsız araştırma yapmak üzere davet etti.
Merkezin başında bulunan Hasanov, Azerbaycan’ın çokkültürlülük modelinin üç ana unsur üzerine inşa edildiğini söyledi: etnik ve dini çeşitliliğe saygı, bir devlet politikası olarak toplumlara tam destek sunmak ve çeşitli kültürel ve dini toplumların asimilasyonunu engellemek.
Hasanov, çokkültürlülüğün aynı anda birçok kültürün var olması olarak tanımlanabileceğini, Müslümanlar Azerbaycan nüfusunun % 96’sını oluştursa da, geri kalan yüzbinlerce Hıristiyan ve sayıları onbinin üzerindeki Yahudiler gibi diğer dinlerden insanlar dinler arası ve etnik gruplar arası bir arada yaşama geçmişine sahip olduğunu belirtti. Enstitü başkanı, yaklaşık 10 milyon kişilik bir ülke olan ve başta Türkler olmak üzere 30 etnik gruptan oluşan Azerbaycan’ın, herhangi bir dini gerilim olmaksızın yan yana konumlanmış farklı ibadethanelere sahip olduğunu vurguladı.
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi