Mirat Haber Ajansı
Güney Amerika’nın kuzeyindeki nispeten kalabalık Müslüman nüfusları barındıran iki küçük ülke, Guyana ve Surinam, geçen yıl İslam Kalkınma Bankası’nın (IDB) yıllık genel toplantısı için maliye bakanlarının Fas’ın Marakeş’e ziyaretćnden bu yana faizsiz finansman arayışında. Eski İngiliz sömürgesi Guyana ve eski Hollanda sömürgesi Surinam’da Asya ve Afrika kökenli Müslüman cemaatlerinin bu girişimde rol oynaması isteniyor.
Her iki ülkenin bakanı da çeşitli fon girişimleri için IDB ile anlaştılar. Krediler, temel malların, ilaçların ve tıbbi ekipmanların yanı sıra tarımsal ürünlerin ithalatından başlayarak, küçük ve orta ölçekli işletmelerin enerji kaynaklarının geliştirilmesine desteğine kadar çok çeşitli konuda çözüm olarak adına İslami Finans adı verilen yöntemler hedeflemekte. Bu yöntemler aslında faize çok benzeyen ancak bunun adına faiz demeyen bazı tekniklerle çalışmakta.
Surinam faizsiz bankacılığa yabancı değil. 2017 yılında Surinam Merkez Bankası’nın bankacılık sektöründe İslami finans ürün ve hizmetlerini onaylamasının ardından Surinam Güney Amerika’da İslami bankacılık adı verilen yönteme açılan ilk ülke olmuştu. Aynı yılın sonunda, tüm kıtadaki ilk İslam bankası Trustbank Amanah, başkent Paramaribo’da faaliyete geçmişti.
Surinam’daki Müslüman nüfus, ülkenin toplam nüfusunun yaklaşık altıda birini temsil ediyor. Bu, Güney Amerika’nın herhangi bir ülkesinde en yüksek Müslüman oranı. Güney Amerika’nın İngilizce konuşan tek ülkesi olan Guyana da yaklaşık %8’i Müslüman olan bir ülkedir. Ülkenin maliye bakanı, ülkenin gelişmekte olan petrol ve doğal gaz sektöründe yerli personelin eğitimi için finansman sağlamak amacıyla IDB’ye yaklaştı.
İslami finans adı verilen sisteme karşı çıkanlar da var. Karşı çıkanlar, aslında bunların faizsiz olmadığı faize denk şeyler verdikleri, faizin zamanı fiyatlandırmak olduğu, bu yöntemlere İslami finans adı verilmesinin Müslümanları dünya faiz sistemine sokmak için kotarılmış taktikler olduklarını savunuyorlar.
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi