Mirat Haber Ajansı
Dünyada 2020 yılında çok üst sınırlara çıkan çekirge sürülerinin 10 ülkede yaptıkları büyük tahribatın ardından uzmanlar bu ülkelerin artacağını ve milyonlarca insanın açlıkla yüz yüze olduğunu belirtiyorlar.
İklim değişiklikleri sonucu özellikle Basra Körfezi ve Arap Denizi civarındaki ülkelerde ortaya çıkan çekirge saldırılarını kaynağının çekirgelerin çöllerde daha iyi şartlarda üremesi. Ancak buna yol açan diğer insan yapısı neden, Yemen’deki soykırım. Daha önceden çekirgeleri engellemede kilit ülke olan ve büyük bir önemi olan Yemen, savaş sonrasında çekirgeleri önlemedeki bütün yeteneğini yitirdi ve bunun sonucunda çekirgeler eskisinden çok daha rahat olarak üreyebiliyorlar.
Bu iki insan kaynaklı felaketin yani Yemen Savaşı ve Küresel Isınmanın sonucunda, çekirgeler hiç görülmemiş derecede güçlendi. BM Gıda ve Tarım Örgütü çekirge izleme dairesi uzmanı Keith Cressman’a göre 2018 yılındaki siklon Mekunu denizlerden taşıdığı nemin sonucunda Yemen-Suud-Umman arasındaki Boş Bölge adı verilen çölün kenarlarında yeşil alanları ortaya çıkararak çekirge nüfusunu görülmemiş düzeylere çıkardı.
Çekirgeler küresel ısınmanın ve Yemen’in denetim yapamaması sonucunda 400 katlık bir üreme yerine 8000 katlık bir üreme elde etti. Bu da her zamankinden 20 kat daha fazla çekirge felaketleri anlamına gelmekte.
BM Gıda Tarım Örgütü 25 milyon insanın tehlike altında yaşadığını ancak bunun yakında çok daha artabileceğini belirtmekte. Son görülen Kenya üzerindeki bir çekirge bulutu Lüksemburg yüzölçümünden daha büyüktü. 2020 yaz aylarında insanlık tarihinde ggörülmemiş bir çekirge krizi başlayabilir.
Yemen’in başkenti Sana’da çekirgelerle savaş dairesinin başındaki Adil eş-Şeybani, savaştan önce her bölgeye gidip ölçüm ve mücadele yapabildiklerini ancak Yemen savaşından sonra bu olanaklarının ellerinden kaybolduğunu ifade etmekte.
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi