islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4916
EURO
36,2572
ALTIN
2.963,26
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Yalan kâfirliğe ve cehennem’e de götürebilir

Yalan kâfirliğe ve cehennem’e de götürebilir
17 Mart 2018 00:33
A+
A-

Mümin de yalan söyleyebilir ama yalancı olarak vasıflandırılabilecek şekilde yalancı olabilir mi? Peygamberimiz, imanını koruduğu sürece olamayacağını beyan etmiş olmaktadır. Peygamberimiz“Mümin, insanların elinden ve dilinden korunabildiği kişidir” buyurmakla da aynı gerçeğe işaret buyurmuşlardır. Çünkü dilden kaynaklanabilecek şerlerin başında yalan gelmektedir. Yalan kötülüklere eşit olduğu için Cehennem’e götürebilir. Peygamberimiz buna işaretle şöyle buyurur:

“Aman, yalandan sakının. Yalan, fücûra götürür. Fücûr ise ateş azabına sürükler.”

Fücûr bir Kur’an kavramıdır. Bu kavramla aklınıza gelebilecek haramları çağrıştırabiliriz. Peygamberimiz de bu kavramı kullanarak “Yalan sizi Fücûr’a götürür” derken” yalan sizi diğer bütün haramlara ve haramlar da ateşe sürükler” buyurmuş olmaktadır.

Peygamberimizin bütün sözleri ve davranışları Kur’an’la irtibatlıdır.Ne buyuruyordu Peygamberimiz?

“Fücûr sizi Cehennem’e götürür.”

Bakınız Kur’ân’ın İnfitar sûresine 13. Ve 14. âyetlerinde de ne buyruluyor:

“İyiler Naîm Cennetleri’ndedir, fücûra bulaşan fâcirler de Cehennem’dedirler.”

Bu açıklamalar bizi yanlışa da düşürmesin. Burada içine düşülebileceği ifade edilen Cehennem azabı, haramlar üzerinde yaşamada ısrar göstermenin ulaştıracağı mânevi felakettir. Müminler hata ederler, haramlara düşerler ama bazen namaz ve oruç gibi güzel amelleri günahlarına kefaret olur, bazen büyük şirk ve zina gibi günahlardan korunmaları günahlarını eritir ve daha da önemlisi tövbeleri ile de günahlarından arınabilirler.(Ankebût 7; Nisa 31; Şûra 25)

Günahların anası olan yalan, kâfirliğe de götürecek günahtır. Bilinmesi gerektiği üzere kâfirliğin bir türü de Münafıklıktır. Münafık kalbiyle inanmaksızın yalnızca diliyle inanır görünen kültür Müslümanıdır. Peygamberimiz münafıkları tanımlarken şöyle buyurur:

“Münafığın alameti üçtür. Konuştuğu zaman yalan söyler. Vaat ettiği zaman cayar. Kendisine bir emanet bırakıldığında hainlik eder.”

 “Yalan imana zıttır,” anlamındaki hadis de yalanı Kafirliğe götüebbileceğine işarettir.

Yalanı açıklarken “yalan insanlara ihanettir.” demiştik. Gerçekten de öyledir. Peygamberimiz de bu hakikate şöylece değinmektedir:

“Kişi sana inanır dururken, senin ona yalan söylemen ona ihanettir.“

İhanet Müslümanın yapacağı iş değildir.Yukarıda Peygamberimizin,“Müslüman, Müslümanların elinden ve dilinden güvende olacağı kişi” olarak tarif ettiğine değinmiştik. Sen güvenilmeyen insansan, Müslümanlık vasfını nasıl kazanabilir ve taşıyabilirsin?

Tutulamayacağı Bilinerek Verilen Sözler Yalancılıktır

Peygamberimizin açıklamalarına göre: yemin edip güven sağlayarak mal satmak, yalancılık olduğu gibi, tutulamayacağı bilinerek verilen sözler yalancılıktır, araştırmadan duyulan her sözü aktarmak da yalancılıktır. Belgesiz olarak yapılan ithamlar da yalancılıktır.

Bir kişinin görmediği rüyayı gördüm demesi, verilmeyen için aldım demesi yalancılıktır. Kazanamadığı, başarılı olamadığı alanda kazandım, başardım demesi de keza yalancılıktır.

Malları taşımadıkları vasıflarla reklam etmek de yalancılıktır. Hem de reklamın ulaştığı insanlar adedince yalancılıktır. Bir Müslüman İslam’ın belirlediği reklam ilkelerini bilmeden reklam vermemelidir.

Devam edecek

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.