islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4889
EURO
36,2751
ALTIN
2.961,54
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Bosnalı Sırplar: “Müslüman Göçmen İstemiyoruz”

Bosnalı Sırplar: “Müslüman Göçmen İstemiyoruz”
19 Nisan 2020 13:16
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Ülkeye yıkım getiren 1992-1995 iç savaşında ayrılıp Sırbistan’a katılan Bosna-Hersek Sırpları, Dayton anlaşmasıyla Bosna-Hersek devleti içinde Sırpçık Cumhuriyeti (Republika Srpska) adıyla ayrı bir yönetimi olan Bosna Sırpların sözcüleri, ülkede çoğu Müslüman kökenli mültecilerin ve göçmenlerin Sırpların yaşadıkları yerlerde tutulmamasını istediler. Bosna Hersek içinde Müslüman Boşnak ve Katolik Hırvat ağırlıklı Bosna-Hersek Federasyonu içinde bulunan Müslüman Boşnakların ağırlıklı olarak yaşadığı Una-Sana Kantonunun içindeki Ortodoks Sırp ağırlıklı Lipa köyünde göçmenler için çadır-kent istemediklerini bildirdiler.

Yerleşim, yer yetersizliği nedeniyle mevcut geçici kabul merkezlerine yerleştirilemeyen göçmenler için çadırlardan inşa ediliyor. Tahmini olarak Avrupa Birliği’nde göçmemeleri amacıyla alıkonan 3.000 göçmen evsiz ve koronavirüs hakkındaki korkular nedeniyle tecrit edildikleri bir çadır-kent gerekmekte. Ancak oradaki yerel Sırplar, göçmen yerleşiminin savaştan önce Sırp nüfusu olan, savaştan sonra Boşnakların denetimine geçen, şimdi yavaş yavaş Sırpların evlerine geri döndüğü Lipa’daki geri dönen Sırplara “hakaret” olacağını iddia ediyorlar.  Onlar, dönen Sırpların temel hizmetlerden yoksun olduklarını ve onlar dururken bunun göçmenlere verilmesinin doğru olmadığını savunuyorlar. Buna ilaveten Sırplar, Müslüman göçmenlerin “evler, camiler ve minareler” inşa etmek üzere orada kalıcı olacaklarını iddia etmekteler.

Sırp Haklarının Korunması Komitesi, Müslüman göçmenlerin geçimlerini ve yaşam tarzlarını tehdit edeceğini iddia ederek Lipa köyünün yakınında olduğu kanton başkenti Bihaç’ın belediye başkanı Saffet Fazliç’e karşı suç duyurusunda bulundu. Belediye Başkanı Fazliç ise, göçmenlerin Bihac bölgesinden Lipa bölgesine taşınmasının gerekli çadırlar sağlandığında başlayacağını bildiriyor. Başkan Bihaç ve çevresinde serbestçe dolaşan göçmenlerin, Koronavirüsün potansiyel taşıyıcıları olarak tehlike oluşturacağını da ekledi.

Bosna-Hersek’teki yetkililer, Mart ayı sonunda ülkenin dört bir yanındaki kasaba ve şehirlerin sokaklarından göçmenleri alıp kamplara yerleştirmeye başladı. Koronavirüs enfeksiyonunun yayılmasını önlemek için acil önlemler altında, önce 20 yaş altı ve 60 yaş üzerine, ardından da bütün ülkeye sokağa çıkma yasağı getirildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.