islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5192
EURO
36,1876
ALTIN
2.964,12
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

Korona Sonucu Büyük Müslüman Ekonomiler Değişebilir

Korona Sonucu Büyük Müslüman Ekonomiler Değişebilir
5 Mayıs 2020 17:46
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Dünya ekonomilerinin sıralamasında dört büyük Müslüman ülke ilk yirmide yer alırken diğer Müslüman ülkeler de her engele rağmen hızla gelişmelerine devam ediyorlar. Sıralama net dolar ölçüsüyle yapıldığında Batı ekonomileri üstte çıkmasına rağmen gerçek ekonomiyi yansıtan satınalma gücüne dayalı GDP PPP hesabıyla yapıldığında Endonezya, Türkiye, Suudi Arabistan ve İran’ın ilk yirmi içinde olduğu, Nijerya, Mısır, Pakistan, Bangladeş ve diğerlerinin de hızla büyük ekonomilere yaklaşmakta oldukları anlaşılmakta. Ancak büyük Müslüman ekonomilerden Türkiye dışındakiler, kısmen Endonezya ve İran ama özellikle de Suudi Arabistan Korona kriziyle düşen petrol fiyatlarıyla zor duruma girecek ve sırasını yitirecek görünmekte. Amerika, Rusya, Meksika ve İngiltere de büyük petrol ülkeleri olarak petroldeki düşüşten zarar görmekte.

Korona Krizinden hemen önce yapılan rakamlara göre dünyanın en büyük ekonomisi Çin 25 trilyon dolar değerinde, ABD de 20 trilyon dolarlık GDP PPP yıllık üretimi var. Bunların ardındaki Hindistan’ın 10,5 trilyon dolarlık değerinin ardından Japonya 5,4, Almanya 4,5 ve Rusya 4 trilyonluk büyüklüğe sahip. Bunları Müslüman Endonezya 7. sırada 3,5 trilyonla takip ediyor. Brezilya, Fransa ve İngiltere’nin 3 trilyonun hemen üstünde yıllık üretimlerini Meksika ve İtalya 2,5 trilyonla takip etmekte. Türkiye 2,3 trilyon dolarlık GDP PPP ile 13. büyük ekonomi, Suudi Arabistan 1,9 trilyon ile 16. İran da 1,7 trilyonla 18. sırada geliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.