islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5031
EURO
36,4292
ALTIN
2.955,81
BIST
9.302,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Umman’daki Fırtınalar Salala Kentini Sarstı

Umman’daki Fırtınalar Salala Kentini Sarstı
1 Haziran 2020 17:51
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

İki günlük yağmur, Umman’ın Cufar vilayetinde çok sayıda şelaleleri suya boğdu. Cufar Dağları’ndaki iç kayalıkların hilal şeklinde oluşumuyla, yağmur getiren muson mevsiminde yeşillenmesiyle ünlüdür. Geleneksel olarak deve çobanları, sürekli bulut örtüsü ve yağmur dolu üç ay boyunca hayvanlarını yeşilliklerle dolu bölgelerde otlatırlar. Cumartesi günü, şimdiye kadar Cufar’daki Salala kentine yaklaşan gök gürültülü fırtınalar ve henüz adlandırılmamış tropikal fırtına ülke için bir tehlike oluşturdu. Ancak tehlike azalmış görülüyor.

Güneybatı Musonunun başlaması ve geri çekilmesi sırasında, Arap Denizi’nde siklonların oluşması mümkün. Yılda iki veya üç tropik hortum, Güney Umman bölgesindeki toprağa çarpıyor ve çöl alanlarına hayat getiriyor. Ancak, bu siklonlar her zaman nimet olarak gelmezler. Salala şehri için şimdiye kadar en yıkıcısı olan 2018’deki Mekunu siklonu saatte 200km rüzgar hızı ile şehre çarpmadan önce son derece şiddetli hale geldi. Şehir 617mm’den fazla yağış aldı, bu da ortalamanın yaklaşık beş katından fazla.

Arabistan yarımadasında tropikal fırtınaların, siklonların, kasırgaların ve diğer Küresel Isınma nedenli doğa olaylarının artması, çölün beklenenden fazla nemlenmesine ve bu bölgede üreyen çekirgelerin sayısının onlarca kez artmasına da denen olmakta. Dolayısıyla tabiatın dengesi bozulunca bir yandan yeşerme gelirken diğer yandan ekinler kurumakta.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.