islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4868
EURO
36,2376
ALTIN
2.961,79
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Rohingya Katili Askerlerin Mahkemesi ‘Göstermelik’

Rohingya Katili Askerlerin Mahkemesi ‘Göstermelik’

Mirat Haber Ajansı

Rohingya insan hakları grupları, son üç Myanmar ordu subayının göstermelik askeri mahkemesini “adalet rezaleti” olarak kınayarak ülkenin uluslararası toplumu yanıltmaya yönelik sahte girişimlerinden sadece yeni bir örneği olduğunu bildirdiler. Üç askeri görevli, 2017 yılı Rakhine eyaletinde 29 Rohingya Müslümanının Haziran katliamı nedeniyle hüküm giymişti. Olayın kurbanlarının kalıntılarını içeren beş toplu mezar ortaya çıkarıldı. İngiltere merkezli Arakan Rohingya Ulusal Örgütü (ARNO), duruşmanın gizliliğinin şeffaflık ve tarafsızlığın temel gerekliliğini ihlal ettiğini söyleyerek kararı reddetti. Failler, suçları veya cezaları hakkında, halkı tamamen karanlıkta tutarak mahkemede hiçbir ayrıntı verilmedi.

Mart 2018’deki benzer bir duruşmaya atıfta bulunan insan hakları örgütü, bunların uluslararası baskıyı azaltmaya ve dünyanın dikkatini Rohingya soykırımından uzaklaştırmaya yönelik sahte girişimler olduğunu vurguladı. Mahkeme tarafından yapılan 2018 duruşmasında, dört Myanmar ordu subayı ve üç asker, 2017 yılında Rakhine’de 10 Rohingya erkeği öldürdüğü için 10 yıl hapse mahkum edildi. Ancak failler bir yıldan daha az bir sürede serbest bırakıldı.

Hak aktivistleri, Rohingya topluluğunun, Myanmar’ın Nobel Barış Ödülü almış Aung San Suu Kyi yönetimi altındaki adalet sisteminden asla adalet çıkmayacağını uzun zamandır savunuyorlar. Bağımsız yargı yetkisi olmadığı için Myanmar’ın yargı sistemine güvenilemeyeceği, Myanmar’ın askeri mahkemeleri ve ordu şefinin nihai karar sahip olduğu belirtiliyor.

BM tarafından dünyanın en çok zulüm gören insanlar olarak nitelendirilen Rohingya, 2012’de düzinelerce insanın şiddetinde düzinelerce öldürüldüğünden beri artan saldırı korkularıyla karşı karşıya kaldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.