islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5031
EURO
36,4292
ALTIN
2.955,81
BIST
9.302,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Romanlara’Hz. Muhammed’ eleştirisi

Romanlara’Hz. Muhammed’ eleştirisi
30 Kasım 2017 11:28
A+
A-

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Andı’Romanın kurmaca yapısı Hazreti Peygamberi içine alamaz. Hazreti Peygamber, kurmaca bir dünyanın kurgusal kahramanına dönüştürülemez’ dedi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Andı, bazı edebiyat türlerinin Hazreti Peygamber’i anlatma hususunda adabın dışında durduğunu belirterek, “Romanın kurmaca yapısı Hazreti Peygamberi içine alamaz. Hazreti Peygamber, kurmaca bir dünyanın kurgusal kahramanına dönüştürülemez. Çünkü her kurmaca neticesinde ortaya çıkan bir kurgu vardır. Bu kurgu şahsidir, romancının tasavvurundadır” dedi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Üsküdar Yerleşkesinde, edebiyattan sinemaya, klasik sanatlardan musikiye çeşitli sahalarda Siyer’in ele alınış biçimlerinin konu edinildiği “Sireti Surette Görmek”, çalıştayı düzenlendi.

Çalıştayda konuşan Prof. Dr. Andı, Hazreti Peygamber’in anlatıldığı sanat dalları ve edebi türlerde ahkam ile âdâbın önemli olduğunu vurguladı.

“POPÜLER EDEBİYAT ÜRÜNLERİ KİTAPLAR”

Prof. Dr. Andı, bugüne kadar yazılmış, Hazreti Muhammed’i konu alan romanların yüzde 99’unun popüler edebiyat ürünü olduğunu dile getirerek, “Sıradanlaştırma ve ilahlaştırma gibi iki tane uç arasında gidip gelen bir peygamber romanları yelpazemiz var. Bu uç yelpazeler âdâbın dışına çıkmaktır. Kaldı ki ben radikal bir adam olarak bakıyorum. Roman gibi batılı modern bir türle Hazreti Peygamberimizi anlatmak, her şeyden önce teslimiyetçi bir tutumdur” diye konuştu.

Romanın kurmaca olmasının yanında trajedi ve çatışmadan beslendiğini aktaran Andı, şunları kaydetti:

“Romanın kurmaca yapısı Hazreti Peygamber’i içine alamaz. Hazreti Peygamber, kurmaca bir dünyanın kurgusal kahramanına dönüştürülemez. Çünkü her kurmaca neticesinde ortaya çıkan bir kurgu vardır. Bu kurgu şahsidir, romancının tasavvurundadır. Dolayısıyla her roman, bana romancının tasavvurunu dayatmadır. Peki Peygamber trajik bir kahraman olabilir mi. Olamaz. Bir mümin Peygamberini trajik olarak göremez. Bir müminin kendisi bile trajik olamaz. İnanıyorsan, hayatında trajedi yoktur. Çünkü umut vardır, ilahi rahmet vaadi vardır. Tereddütte şüphede olan müminin durumu trajiktir. Çatışmanın olmadığı kurmaca bir tür zaten olmaz. Diyeceksiniz ki Peygamber çatıştı. Hayır, Peygamber hiç kimseyle hiçbir durumda çatışmadı. Cihat etti. Cihat, cehddir. Cidal değildir. Cidal çatışmadır. Cehd, kötülüğü iyiliğe dönüştürmektir. Buna da çatışma diyemeyiz. Öyleyse çatışmanın ne kendi içerisinde ne çevresinde olmadığı bir peygamberi, çatışmacı bir tür olan romanın içerisinde anlatamayız. Hazreti Peygamber’in hayatını anlatmak iyi ama hayatını kurmak kötü bir şeydir.”

Çalıştaya katılan konuşmacılardan, gazeteci-yazar Ömer Lekesiz de hakikat ve hayal arasında suretlendirmenin dilleri konusunda gerçekleştirdiği sunumda, sözün, yazının, amblemin, fotoğrafın, sinemanın, grafik tasarımın ve resmin bu alanda birer dil olduğunu ifade ederek, “Bu diller doğaları gereği benzeşmeleri ve birbirlerini desteklemeleri dışında asla ve asla tümüyle birbirlerine indirgenemez. Hayallerimizi bunlardan türetilmiş araçlar yoluyla faş ederek, inandığımız Allah’a ve iman ettiğimiz Peygamber’e mahsus, ancak hayallerimizde oluşabilecek mahremiyetine ihanet edemeyiz. Zaten bu yolla ilk ihanet edeceğimiz şey önce kendi mahremiyetimiz olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.