islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4916
EURO
36,2572
ALTIN
2.963,26
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Boşanmalar

Boşanmalar

Boşanmalar dünyada ve ülkemizde artık pek çok görülen sancılı toplumsal gerçeklerimizden biridir. Aile hayatındaki rollerde değişikler ve dönüşümler gibi boşanmalarda da sanıldığı gibi kadınların iş alanına girmeleri veya üremesiz cinselliğin yaygınlaşması gibi birkaç sebebe değil, özellikle ülkemizde aşağıda değinilecek pek çok ailevî probleme dayanmaktadır:

Ahlâk ve karakter uyumsuzluğu,

Yaş farkı, Kültür ve eğitim farkı,

Gereksiz kıskançlık ve – kompleksler,

Maddî beklentilerin yetersizliği,

Cinsel problemler,

Eşlerin birbirlerinin ailelerine ilişkin tenkitleri,

Birbirlerinin sevgi ve ilgisini yetersiz görmek,

Dîni anlama ve yaşayış biçiminde farklılıklar,

Eşler hakkında çevre dedikoduları,

Çocuksuzluk,

Sevgi kültüründen yoksulluk.[1]

          ***

Modern dönemlerde îman zaafıyla birlikte yaygınlaşan zina, eşcinsellik ve lezbiyenliğe paralel olarak kutsal niteliği zedelen aile hayatının, kurulması gibi yaşatılması da büyük bir problem oluşturmaktadır. Bu sebeple aile hayatının oluşturulması ve yaşatılması konusuna eğilmek ve boşanmaları âdil bir zemine oturtmak için çalışmalar yapılması gereği açıktır.

Bu sebeple biz insanlık için alternatif bir çıkış yolu oluşturabileceğine inandığımız Fıtrat’la örtüşen İslâm çizgisine değineceğiz.

Yüce Allah ilk insan Âdem’i eşi ile birlikte yaratmıştır. Bu sebeple karşı cinsle birliktelik oluşturma arzusu fıtrîdir/yaratılıştandır. Bütün Peygamberlerin ortak teblîği olan ed-Dîn aracılığıyla bu duygu evliliğe yönlendirilmiştir. Böylece Kur’ân’daki adı İslâm olan ed-Dîn aracılığıyla toplumlar aile gerçeği üzerine oturtulmuştur.[2] Meselâ; insanlığa gönderilen son ilâhî mesajlar manzûmesi olan ve geçmiş kutsal kitapların özünü içeren Kur’ân’da bir defa evlendirme ve iki defe evlenme emri verilmiş olmakla birlikte bütün toplumsal sistem aile yapısına yönelik olarak kurulmuştur.[3] Aile yüceltildiği gibi onu yaşatıcı kurallar da konulmuş; eşlere mütekabil görevler yüklenmiştir.[4]

Ali Rıza DEMİRCAN

Devam Edecek


[1]Abdullah Büyük Aile Mektebi  Ribat Yayınları Konya 2007

[2] Nisâ 1;Rûm 21;Â.İmran 19

[3] Nûr 32;Nisâ 3,25

[4] Bukarşılıklı görevlei şöylece özetleyebiliriz

Erkeğin/kocanın başlıca görevleri:

Rabbimizin Nisâ 19 daki “…Onlarla İslâm Dîni’nin ve ortak aklın kurallarını ölçü edinerek yaşayın…” şeklindeki emri gereği:

a) Kadınlarla güzel geçinmek: Kadınların olumsuz yönlerine karşı sabırlı olmak, onlara karşı sevgi ve saygı içeren bir dil kullanmak, ailenin yönetiminde onların görüşlerini almak ve başta cinsellikleri olmak üzere onlara karşı ilgili olmak vs.bu başlık  altında ifadelendirilebilecek görevlerdir.

bYediğimizi ve giydiğimizi ölçü alarak onların nafakalarını temin etmek ve bağımsız bir konutta yaşamalarını sağlamak.

c)Fiziksel gücümüzü kullarak onlara şidet kullanmamak; kendileri ve işlerini çirkinlikle vasıflandırmamak ve zina yapmadıkça  asla dövmemektir.*

Kadının başlıca görevleri:

 Rabbimizin başta Nisa 34 ve Bakara 233 deki Kur’ânî buyrukları çizgisinde:

aa) Evlilik sözleşmesinin  ve toplum örfünün gereği olarak kadınlık görevini yapmak, çocuk doğurmak-bakımını üstlenmek  ve  ev içi görevlerini üstlenmek.

bb) Evlik akdînîn gereği ile sınırlı emirlerinde kocaya saygılı olmak,onu mutlu etmeye çalışmak.

cc) Zina ve lezbiyenlik türü cinsel ilişkilerden korunmak ve kocanın malını-kazancını korumak.**

Bir tarafın görevleri, diğer tarafın hakları olduğu için ayrıca haklar konusunu işleme gereğini duymuyoruz

* Buharî Hayz 6,Müslim Îman 13. ** M.Mesabîh Hn.3272

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.