Myanmar’daki (Burma) Müslüman baskılarına ilişkin yeni bir rapora göre, son beş yılda 1.600’den fazla Rohingya (Arakan) Müslüman tutuklandı ve Myanmar’da daha iyi bir yaşam için evlerinden göç ettikleri için mümkün olan en ağır cezalara çarptırıldı. Londra merkezli Burma İnsan Hakları Ağı’nın (BHRN) raporuna göre, tutuklananların çoğu ülkenin tartışmalı yasaları uyarınca iki ila beş yıl arasında ağır çalışma kampı mahkumiyet cezasına çarptırıldı.
Rapor, Rohingya Müslümanlarının nasıl vatandaşlıktan çıkarıldığını, yerel yasalar uyarınca kimlik haklarının reddedildiği ve Myanmar’ın Rakhine Eyaleti’nde ciddi seyahat kısıtlamalarına maruz kaldığını gösteriyor. Rohingya çocukları da benzer cezalar aldı. Rapora göre, çocuklar ebeveynlerinden veya akrabalarından ayrı tutuluyorlar ve Sosyal Yardım, Yardım ve Yeniden Yerleşim Bakanlığı tarafından yönetilen çocuk gözaltı merkezlerinde veya gençlik eğitim merkezlerinde tutuluyorlar. Grubun icra direktörü Kyaw Win, bunun, Burma’nın hukuk sistemini ülkede doğup nesiller boyu yaşayan etnik-dini grubun tamamına karşı silahlandırmasının açık bir kanıtı olduğunu belirtiyor.
Rapora göre, son haftalarda, Bangladeş’teki aşırı kalabalık mülteci kamplarında COVID-19’a yakalanma korkusuyla, az sayıda Rohingyalı mülteci, kuzey Rakhine Eyaletine geri dönmeye çalıştı. Ancak raporda, aynı yasalar uyarınca varışta tutuklandıklarını, gözaltına alındıklarını ve bazı durumlarda altı ay hapis cezasına çarptırıldıkları belirtildi. Rapora göre, uluslararası toplumdan ciddi bir baskı olmaksızın Burma’nın Rohingyalara zulmetmek için kullanılan sistemik ayrımcılığına son vermesi pek olası değil.