islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4690
EURO
36,3690
ALTIN
2.962,53
BIST
9.277,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Arakanlılar ‘Hapishaneler Arasında Tercih Yapabiliyor’

Arakanlılar ‘Hapishaneler Arasında Tercih Yapabiliyor’

Mirat Haber Ajansı

Myanmar’daki (Burma) Müslüman baskılarına ilişkin yeni bir rapora göre, son beş yılda 1.600’den fazla Rohingya (Arakan) Müslüman tutuklandı ve Myanmar’da daha iyi bir yaşam için evlerinden göç ettikleri için mümkün olan en ağır cezalara çarptırıldı. Londra merkezli Burma İnsan Hakları Ağı’nın (BHRN) raporuna göre, tutuklananların çoğu ülkenin tartışmalı yasaları uyarınca iki ila beş yıl arasında ağır çalışma kampı mahkumiyet cezasına çarptırıldı.

Rapor, Rohingya Müslümanlarının nasıl vatandaşlıktan çıkarıldığını, yerel yasalar uyarınca kimlik haklarının reddedildiği ve Myanmar’ın Rakhine Eyaleti’nde ciddi seyahat kısıtlamalarına maruz kaldığını gösteriyor. Rohingya çocukları da benzer cezalar aldı. Rapora göre, çocuklar ebeveynlerinden veya akrabalarından ayrı tutuluyorlar ve Sosyal Yardım, Yardım ve Yeniden Yerleşim Bakanlığı tarafından yönetilen çocuk gözaltı merkezlerinde veya gençlik eğitim merkezlerinde tutuluyorlar. Grubun icra direktörü Kyaw Win, bunun, Burma’nın hukuk sistemini ülkede doğup nesiller boyu yaşayan etnik-dini grubun tamamına karşı silahlandırmasının açık bir kanıtı olduğunu belirtiyor.

Rapora göre, son haftalarda, Bangladeş’teki aşırı kalabalık mülteci kamplarında COVID-19’a yakalanma korkusuyla, az sayıda Rohingyalı mülteci, kuzey Rakhine Eyaletine geri dönmeye çalıştı. Ancak raporda, aynı yasalar uyarınca varışta tutuklandıklarını, gözaltına alındıklarını ve bazı durumlarda altı ay hapis cezasına çarptırıldıkları belirtildi. Rapora göre, uluslararası toplumdan ciddi bir baskı olmaksızın Burma’nın Rohingyalara zulmetmek için kullanılan sistemik ayrımcılığına son vermesi pek olası değil.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.