islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4916
EURO
36,2572
ALTIN
2.963,26
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Türkiye ekonomisi 3. çeyrekte G20 rakiplerinden daha iyi performans gösteriyor

Türkiye ekonomisi 3. çeyrekte G20 rakiplerinden daha iyi performans gösteriyor

Mirat Haber Ajansı

Türkiye’nin koronavirüsle mücadele eden ekonomisi, lirayı ve fiyat istikrarını feda eden bir teşvik kampanyasıyla üçüncü çeyrekte tüm rakiplerinden çok daha iyi bir performans gösterdi. Pazartesi günü açıklanan verilere göre, gayri safi yurtiçi hasıla, önceki üç ayda %9,9 küçüldükten sonra, bir önceki yıla göre %6,7 arttı. Uluslararası ekonomi medyası Bloomberg’in yaptığı anketinden sonuçlar %4,8 büyüme olarak çıktı. Mevsimsel ve çalışma günlerinden arındırılmış rakamlar, üçüncü çeyrekte önceki üç aya göre %15,6 artış gösterdi.

736 milyar dolarlık ekonomi, kısmen faiz indirimleri, mali harcamalar ve hükümetin önderliğindeki bir kredi itkisinin bir kombinasyonu sayesinde Çin de dahil olmak üzere tüm 20 ülkeden oluşan gruptan daha iyi performans gösterdi. Geçen çeyrekteki büyüme, bir önceki yıla göre %9 sıçrayan hane halkı tüketimindeki artıştan kaynaklandı. İhracat, önceki üç ayda %36 düştükten sonra yıllık bazda %22 düştü. İthalat %8’lik düşüşün ardından %16 arttı. İşletmeler tarafından yapılan yatırımın bir ölçüsü olan brüt sabit sermaye oluşumu, yıllık %23 arttı. İşletmelerin ve tüketicilerin salgından kurtulmasına yardımcı olmak için Türk hükümeti bankaları kredileri artırmaya zorladı. Kredi büyümesi, yaz boyunca güçlü kalarak üçüncü çeyreğin sonuna doğru yavaşladı. Aynı zamanda, merkez bankası devlet tahvillerini toplayarak likidite enjekte etti ve Haziran ayında faiz indirimlerinin durdurulmasına kadar 1.575 baz puanlık bir gevşeme sağlayarak Türkiye’nin enflasyona göre düzeltilmiş borçlanma maliyetlerini dünyanın en düşükleri arasında bıraktı. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti Temmuz’da %7,34’e kadar düştü, ardından çeyreğin geri kalanında %11,1 ile büyümeye başladı. Ekonomi uzmanları, yüksek faiz oranları ve Covid-19 enfeksiyonlarında artış nedeniyle 4Ç’de faaliyetin yavaşlayacağını söylüyor. Ancak 2021’de %4’e çıkmadan önce bu yıl büyümenin sıfır civarında olması bekleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.