islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4768
EURO
36,3253
ALTIN
2.957,23
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Güneşin doğduğu sulardaki yansımamız

Güneşin doğduğu sulardaki yansımamız

Uzun süredir ilk kez ekonomik daralma görülen G20 üyesi dünya devi Endonezya, toplum, kültür, siyasi yapı, üretim bakımından Türkiye’ye çok benzerlikler gösteriyor ve benzer sorunlarla tek başına boğuşuyor

Süleyman Nazif Kalaycı

Dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi Endonezya, aynı zamanda en çok Müslüman’ın yaşadığı, ekonomisi hızla gelişen bir ülke. Buna karşın irili ufaklı 17.500 ada üzerine kurulu dev ülkenin geçtiğimiz günlerde açıklanan rakamlara göre uzun süredir ilk kez ekonomisinin daraldığı ortaya çıktı.

Seslendiren: Şaban Doğan

1960larda Hollanda sömürüsünden kurtulan ülkede önce ulusalcı hükümetler başa geldiyse de Sukarno liderliğindeki hükümet darbeyle devrilerek 1970’lerde General Suharto liderliğinde Şili, Kore, Arjantin, Türkiye tarzı askeri yönetim denetimli kapitalist yönetim tarzını yerleşti. Bu, ülkenin hızla büyümesini sağlarken sosyal dengesizliği de artırdı.

Derin devleti yabancı güçlerin elindeki her Müslüman ülkede olduğu gibi, ordu savaşmaktan çok İslam birliği fikrine karşı laikliğin bekçisi rolüne odaklanmış. Ülkede her an darbe tehlikesi var. Ülke dindar. Pek çok eski sömürge Müslüman ülkedeki gibi hala ülkede bağımsızlığın, bugün unutulmuş olan İslam Birliği fikrinin simgesi, 19. yüzyıldaki Pan-İslamcılık hareketinde Osmanlı’yı örnek almakla başlayan fes ya da yere adıyla songok.

Ülkede son yıllarda cumhurbaşkanı Joko Widodo ile devam eden Helal sertifikaları ve İslami finans temelli bir ekonomik dindarlaşma uygulandı. Ancak bu iki dini görünümlü uygulamanın yeni bir sömürü yolu olduğu iddia edilmekte. Sadece yemek değil tarımsal maddeden mobilyaya kadar her üründe alınması pahalı Helal sertifikası uygulanarak, ekonomi küçük üreticiden genelde Hristiyanlaşmış Çinlilerin denetiminde olan büyük holdinglere kaymakta. Aslında klasik faize dayalı küresel bankacılığın İslami motiflerle bir kopyası olan adına İslami finans denen yöntem de sermayeyi küçük üreticiden küresel elitlere kaydırıyor.

Bunun yanısıra uygulanan yeni yasalarla aile yaşamı çöküyor, daha önceden aile içinde üretimi sayılmayan kadınların ev ortamında eğitim, hizmet, imalat, sağlık faaliyetleri yerine fabrikada çalışması büyüme olarak rakamlarda görünüyor.

Kısaca Endonezya’ya, gerek ekonomi, gerek sosyal hayati gerek siyasette hemen her Müslüman ülkedeki kıskaçlar uygulanmakta, halk nasıl oluyor da bütün her şey mükemmel görünürken bireysel olarak fakirleşip mutsuzlaştığını anlamakta zorlanıyor.

Süleyman Nazif Kalaycı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.