islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4847
EURO
36,2367
ALTIN
2.960,31
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Şii lider Sadr Irak meclisinde çoğunluğa hazırlanıyor

Şii lider Sadr Irak meclisinde çoğunluğa hazırlanıyor

Mirat Haber Ajansı

Şii lider Mukteda El Sadr, Sadr Hareketi destekçilerini bir sonraki Irak parlamentosunda çoğunluğu elde etmeye çağırarak partinin bir sonraki hükümeti kuracağına işaret etti. El Sadr, Cuma namazında, Tahrir Meydanı’nda ve çevresinde toplanan yaklaşık bir milyon taraftarın önünde yaptığı konuşmada Sadr Irak Şiilerinin iktidar meraklısı olmadığını ancak Irak’ı parlamento çoğunluğu aracılığıyla savunmaya kararlı olduklarını söyledi. Sadr, Irak’ı yozlaşmış partilerden korumak için reformlar yapmak ve başbakan konumunu kazanmak uğruna fedakârlık yapmaya hazır olduklarını da belirtti.

Şii din adamı Mukteda el-Sadr, Irak’ta her zaman tartışmalı bir siyasi oldu. Şii liderler arasında en popüleri ama mizacı en zor olanı. Sağlam halk tabanı, 2003’ten bu yana neredeyse her Irak parlamentosunda ona çok güçlü bir blok verdi ve Irak siyasetinde hiç kimsenin olmadığı gibi manevra yapmasına izin verdi. Siyasi hayatı, sürekli dönüşler ve tartışmalı hareketlerle karakterize edildi. Saddam Hüseyin rejimi altında Irak’ta kalan az sayıdaki Şii liderden biriydi ve 2003 işgalinden sonra ülkedeki ABD varlığına açıkça karşı çıkan az sayıdaki liderden biriydi. 2004-2008 arasındaki mezhepsel iç savaş sırasında Sünni topluma yönelik şiddetiyle nam salmış ve Şii milislerin çoğalmasının yolunu açan Mehdi Ordusu milislerine önderlik etti. Yine de 2010’da Başbakan Nuri El Maliki seçimlerinden sonra Sadr ılımlı bir siyasi çizgiye geçti ve Sünni toplumla uzlaştı. Ocak 2013’te Bağdat’taki Sünni Şeyh Abdülkadir Geylani Camii’nde namazda Sünniler arasında Sünni imamın arkasında saf tutacak kadar da ileri gitti. Bir ayağını sürekli olarak hükümet kampında ve diğerini muhalefette tuttu. Sadr Hareketi’nin seçimlere katılmasını sağlayarak siyasi süreçte yer alacak ve hükümette parlamento ve bakanlık makamlarında sandalye elde etmek için yeterli oyu almakta. Yine de, aynı hükümete karşı protestolara öncülük edecek ve reform çağrısında bulunmakta. Çoğunlukla laik olan ve sivil toplum aktivistlerinin hakim olduğu muhalefetle güçlü bağlar geliştirmek için çok çalıştı. Ancak, sadece iki gün önce destekçileri, Nasiriye’de devam eden hükümet karşıtı protestocular tarafından kurulan çadırları ateşe vermek ve göstericilere ateş etmekle suçlandı. Irak’ta erken seçimler gelecek yılın ortasında 6 Haziran’da yapılacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.