islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5053
EURO
36,1514
ALTIN
2.966,72
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

Lübnan Başbakanı Beyrut patlaması nedeniyle sorgulanmayı reddediyor

Lübnan Başbakanı Beyrut patlaması nedeniyle sorgulanmayı reddediyor
Mirat Haber Ajansı

Resmi kaynaklar dün yaptıkları açıklamada, eski Lübnanlı geçici başbakan Hassan Diab’ın Beyrut limanındaki patlamayla ilgili sorgulamaya katılmayı reddettiğini söyledi. İsimsiz bir kaynak, Diab’ın kararının, Beyrut’taki liman patlamasını soruşturan hakimin kendisini ve üç eski bakanı ihmalle suçlamasından sonra geldiğini söyledi. Yargıç Fadi Sawwan’ın Diab ve eski bayındırlık bakanları Gazi Zaeiter ve Yusuf Fenianos ile eski Maliye Bakanı Ali Hasan Halil aleyhine yöneltilen suçlamalar, Hizbullah ve Saad Hariri’nin Gelecek Hareketi de dahil olmak üzere etkili partilerin sert eleştirilerine yol açtı. Beyrut liman bombalamasının adli müfettişi, Başbakan Hassan Diab’ı sorguya çekeceğini söyledi. Hareket, hakimin patlamaya karışmakla suçlananlar aleyhindeki iddialarını sürdürmeye karar verdiği anlamına geliyor.

Suçlamalar, sorunun kökenini çözmek yerine görevdeki başbakanı günah keçisi yapma girişimi olarak geniş çapta reddedildi. Ancak aktivistler, Yargıç Sawan ile dayanışma içinde Beyrut Adalet Sarayı önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Patlamadan sonraki günlerde yapılan soruşturma sırasında ortaya çıkarılan belgeler, Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aun da dahil olmak üzere üst düzey yetkililerin, limanda güvenli olmayan bir şekilde depolanmakta olan son derece patlayıcı amonyum nitratı bildiklerini gösterdi. Hem Aun hem de Diab, bilgiyi ilettiklerini ve maddenin çıkarılmasını emrettiğini iddia ediyor. Ocak ayında göreve gelen Diab, 4 Ağustos’ta 200’den fazla kişinin ölümüne ve 300.000’inin evsiz kalmasına neden olan patlamayla ilgili olarak vicdanının rahat olduğunu söyledi. Diab ve kabinesi felaketten kısa bir süre sonra istifa etti, ancak ülkedeki siyasi partilerin yeni bir hükümet kuramaması nedeniyle geçici hükümetin başı olarak hizmet etmeye devam etti. Liman patlaması nedeniyle tutuklanan memur, işçi ve işçi sayısı 25’e ulaştı ve amonyum nitratı taşıyan geminin sahibi ve kaptanına da gıyaben ceza verildi.

Lübnan’ı tanıyalım;

Lübnan Cumhuriyeti, Arap ve Orta Doğu ülkesidir. Başkenti Beyrut’tur. Akdeniz’e kıyısı olan Lübnan, İsrail ve Suriye ile kara sınırı mevcuttur. Ülke nüfusu yaklaşık 7 milyondur. Ülke nüfusunun %54 Müslümandır. Kişi başına düşen milli gelir 8.269,79 dolardır. Ülke parlamenter cumhuriyet rejimi ile yönetilmektedir. Fransa sömürgesi olan Lübnan 1941’de bağımsızlığını elde etmiştir.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.